Franciaországban az általános iskolák között hetente 600 ezer nyáltesztet osztanak szét a tanulók koronavírus elleni szűrésére, ezt jelentette be szerdán Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter egy nappal a tanévkezdés előtt.

 A miniszter megerősítette, hogy az általános iskolák között hetente 600 ezer nyáltesztet osztanak szét a kisiskolások általános szűrésére, a tanároknak pedig hetente kétszer kell öntesztet végezniük. A középiskolások esetében, akiknek többsége már be van oltva a koronavírus ellen, a tesztelés célzottabb lesz.

Franciaországban mindenki számára ingyenesen hozzáférhető a PCR- vagy antigén teszt.


Jean-Michel Blanquer elmondta: az egészségügyi minisztérium összesítése szerint a 12 és 17 év közöttiek 63 százaléka az oltásnak legalább az első adagját megkapta, s 45 százalékuk már mindkét adagot felvette. Az oktatási tárca adatai szerint a tanárok jelentős többsége is már felvette a koronavírus elleni oltást.

A múlt heti utolsó összesítés szerint a tanárok 78 százaléka már mindkét adagot felvette, további 11 százalékuk pedig az első oltáson van túl. A fennmaradó 10-11 százaléknak lehetősége lesz az oktatási intézményekben nyíló oltóközpontokban beoltatnia magát.

Annak érdekében, hogy minél több tanuló vegye fel az oltást, az iskolakezdéskor 6-7 ezer oltóközpont nyílik az oktatási intézményekben vagy azok közelében. A be nem oltott 12-17 éveseknek otthon kell maradniuk abban az esetben, ha egy fertőzött kontaktszemélyei, és digitális formában folytathatják az oktatást. A beoltott tinédzserek viszont akkor is bejárhatnak az iskolába, ha fertőzött közelébe kerültek.

Az osztályokat viszont egyetlen fertőzött esetén is be fogják zárni.


A 6 és 11 év közöttiek számára nem változnak a szabályok az előző tanévhez képest: egyetlen fertőzött esetén az osztályt egy hétre bezárják. A maszkviselés kötelező az intézményekben a tanulók és a tanárok számára is.

Szerdán egyébként megkezdődött a harmadik védőoltás kampánya a legidősebbek és a veszélyeztetettek számára. A legalább hat hónapja beoltott 65 éven felüliek és a veszélyeztettek, vagyis mintegy 19 millió francia kérheti a koronavírus elleni oltás harmadik adagját. (MTI)

Kiemelt kép: Pixabay