Felháborítónak tartja a Greenpeace Magyarország, hogy Nagy István agrárminiszter kiáll a Fertő tavi gigaberuházás mellett. A civil szervezet arra kéri a tárca vezetőjét, hogy tegye közzé azokat a vizsgálati eredményeket, amelyekre hivatkozva állítja, hogy a beruházás nem károsítja az élővilágot, és amelyekkel nyomon követik az építkezésnek a természetre gyakorolt hatásait.

A Greenpeace Magyarország júliusban fordult nyílt levélben Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy állítsa le a természetpusztító beruházásokat, a civil szervezet különösen a Fertő tónál folyó építkezés természetkárosító hatását emelte ki a dokumentumban.

A kormányfő helyett Nagy István agrárminiszter válaszolt, aki szerint nem jár természetkárosítással a 60 hektárnyi természetes élőhely lebetonozása, beépítése.

„A természetvédelmi monitoringnak megvannak a szabályai, amit be kell tartani. A NATURA 2000 területeknél kötelező figyelni az ott élő állatfajok állományait, és dokumentálni az ott történő változásokat. Az agrárminiszter arra hivatkozik, hogy semmilyen károsodás nem mutatható ki, ami nem hihető, hiszen hatvan hektárról minden mozdulni képes élőlény eltűnt, ami korábban ott élt” – mondta dr. Rodics Katalin, a Greenpeace biodiverzitáskampány-felelőse a Very Important Planetnek.

Kilátás. Fotó: Wikipedia Commons

A civil szervezet válaszlevelében azt kéri az agrárminisztertől, hogy hozza nyilvánosságra a területen végzett vizsgálatok eredményeit.

A többi között arra kíváncsiak, mi lett a sorsa azoknak a füstifecskéknek, amelyek a beruházás miatt elvesztették élőhelyüket.

„Az elbontott cölöpházak aljában többezer füstifecske fészkelt. Később kiépítettek kettő fecskehotelnek nevezett faállványt, amelyekre műfészkeket helyeztek ki, de a kivitelezés szakmaiatlan volt, hiszen azok a molnár fecskék számára alkalmas műfészkek, és abból is csak néhány tucat madárnak elegendő hely került kialakításra. Ráadásul az út mellé tették, ahol a tehergépkocsik és a munkagépek járnak, óriási a zaj és rengeteg a por, onnan minden állat elmenekül” – tette hozzá a szakember.

A Greenpeace Magyarország szerint Nagy István olyan szakértők és testületek véleményére alapozta állításait, amelyeknek a kormánytól való függetlensége erősen megkérdőjelezhető.

 „A minisztériumok, a nemzeti parkok dolgozói mind tagjai az államigazgatási hierarchiának, nem nyilváníthatnak független véleményt. A természetvédelmi ügyekben rendszeresen csak államtitkári szinten nyilatkoznak. A kormányhivatalon belül működő természetvédelmi hatóságnak függetlennek kellene lennie a pártpolitikai döntésektől, de ezt a szervezetet is kizárólag  politikailag megbízható emberek vezetik” – mondta Dr. Rodics Katalin.

Stég. Fotó: Pixabay/ MarkusSteinacher

A zöld szervezet továbbra is az építkezés leállítását követeli, mert szerintük a közpénzből megvalósuló beruházás nem a magyar lakosság érdekeit szolgálja, csak egy szűk elit további gazdagodását, miközben természeti kincseket pusztítanak el.

A Fertő-tóval kapcsolatos kormányhivatal egyik korábbi határozata miatt a Greenpeace már tavasszal a bírósághoz fordult, annak visszavonását követelve. A megtámadott döntés értelmében azzal, hogy a beruházó korlátozás nélkül folytathatja az építkezést, sérül a többi között az Alkotmány, a természetvédelmi törvény, és a vizes élőhelyek védelméről szóló kormányrendelet.

Borítókép: Kun Zoltán