Pár- és családterapeutaként életvezetési nehézségekkel, akut krízisekkel foglalkozik, míg szabadidejét a gasztronómiának szenteli. Babramegy blogját nyolc éve indította el. Interjú Vida Katával.

Mi adta az ötletet a saját bloghoz?

Habár az anyukám nagyon szeret főzni és jó is benne, nem nagyon tanított meg engem a konyhai fortélyokra. Úgy kerültem egyetem alatt kollégiumba, hogy az elején tésztát sem tudtam főzni. Amikor kezdtem belejönni, akkor néhány másik lelkes emberrel elkezdtünk közösen írni egy blogot, hogyan lehet viszonylag kevés pénzből, kollégiumi körülmények között, piacra járva zöldségekből jókat főzni. Kicsit meghaladva a melegszendvics, pizza, rántotta szentháromságot. Mire befejeztem az egyetemet, már nagyon megszerettem a főzést. Ekkor merült fel bennem, hogy elkezdem a saját, Babramegy nevű blogomat. Eleinte mindenfélét főztem és mindenféléről írtam, sokáig az is volt a mottóm, hogy „ez egy gasztroblog mindenről, amit meg lehet enni.” Az utóbbi években vált a blog tematikusabbá, mostanában leginkább a jó minőségű hazai alapanyagok felkutatása, és a helyi és szezonális zöldségekből, gyümölcsökből való főzés érdekel. Ebből született az idén megjelent könyvem ötlete is.

Főzzünk szezonálisan. Fotó: Heim Alexandra

Mitől fenntartható egy recept, mitől tudatos az étkezés? 

Számomra a fenntartható étkezés 6 szempont figyelembevételét jelenti:

1. Járjunk piacra, együnk hazait.

2. Válasszunk szezonális terményeket.

3. Legyünk jóban néhány termelővel, így a különlegesebb és biztosa szezonális kerti kincsekhez is hozzájutunk.

4. Válasszuk a sokféleséget, nem csak zöldségfélékben, hanem fajtákban is.

5. Együk a teljes növényt, gyökerétől a leveléig, hiszen egy csomó zöldségnek eldobjuk teljesen ehető részeit (például a retek levelét)

6. Nem utolsó sorban pedig örüljünk a zöldségnek, gyümölcsnek. Rengeteg kutatás támasztja alá, hogy testi és lelki egészségünket leginkább az biztosítja, ha sok zöldséget és gyümölcsöt eszünk, továbbá étrendünk részei a teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek és olajos magvak, és nem eszünk túl sok húst.

Melyek a legfontosabb alapanyagok, amelyeket használ?

Leginkább arra törekszem, hogy szezonális alapanyagokat használjak, most augusztusban tobzódunk a paradicsomban, paprikában, padlizsánban, cukkiniben, tökben, a rengeteg friss gyümölcsben.

Ezeket télen egyszerűen nem érdemes megvásárolni a hipermarketek polcairól, kisebb a tápanyagtartalmuk, drágábbak, nem utolsó sorban rosszabb ízűek, mintha nyáron használjuk fel őket.

De ha egy valamit kellene mondanom, akkor a fokhagyma és a lilahagyma nélkül nem tudnék élni. 

Mennyire tud érvényesülni a hazai ízvilág a receptekben?

Szerintem a hazai alapanyagokat kicsit újra fel kell fedeznünk magunknak. Amikor a 2000-es években berobbant „gasztroforradalom” mindenkit magával ragadtak a különböző nemzetközi konyhák és alapanyagok, és csak az utóbbi években kerültek a magyar élelmiszerek a központba. Persze ehhez arra is szükség volt, hogy legyenek olyan termelők, akik ezeket megtermelik a számunkra, szerencsére egyre többen vannak.

Szeretem, ha valaki a kanonizált klasszikus magyar fogásokat gondolja újra, de még jobban értékelem, ha tájjelegű ételeket fedezünk fel újra vagy nemzetközi inspirációkat fordítunk le hazai alapanyagokra.

Számomra ez az izgalmasan hazai, ami az alapanyból indul ki, nem feltétlenül a hagyományos receptből. 

Fontos a piac. Fotó Pixabay/PhotoMIX-Company

Miben változnak a termelői piacok az elmúlt években?

Szerencsére színesedtek, mindenféle értelemben, gazdagodott a kínálat, több a minőségi termelő. Nagyon várom, hogy ez tovább fejlődjön, és minél több fajta gyümölcshöz és zöldséghez lehessen jutni, ami a paradicsomoknál már elkezdődött (Többek között már kapni Cegléd-i, Máriapócs-i, Fadd-i, vagy Mátrafüred-i tájfajtát), de nem bánnám ezt sok más alapanyagnál sem. Szívem vágya ezen kívül, hogy a hazai halkínálat szélesedjen, és könnyen lehessen friss, hazai vagy Horvátországból érkező halakhoz jutni.

A hétköznapokban mennyit főz? Mennyit kísérletez?

Mindennap főzök, kísérletezni főleg hétvégén van időm. Nagyon szerencsés vagyok, mert egy termelői piac fölött lakom, úgyhogy a küszöbömön a sokféleség. 

Mi a kapcsolódási pont a pszichológia és a gasztronómia között?

Számomra a kettőt a gondoskodás kapcsolja össze, szeretek másoknak főzni, vendégül látni.

Miért fontos a szezonalitás az egészséges táplálkozás tekintetében, és hogyan lehet gazdaságosan visszatérni hozzá?

A szezonális élelmiszerek nagyobb eséllyel származnak helyi, magyar termelőtől, vagyis nem utaznak sok száz vagy akár ezer kilométert, hogy a tányérunkra kerüljenek. Így a széndioxid-lábnyoma is kisebb lesz. A szezonon kívül termesztett hazai élelmiszerek előállítása (például télen kapható paradicsom, paprika) rengeteg energiát emészt el, ugyanis ilyenkor fűtött fóliasátrakra, mesterséges fényforrásokra, műtrágyákra van szükség, hogy a növényt felneveljék.

Vásárlóként is sokkal gazdaságosabb a szezonális főzés, számomra még mindig kicsit érthetetlen, hogy nagyobb receptoldalak miért nem csak szezonálisan közölnek recepteket.

Honnan szerzek júliusban friss epret, és ha szerzek, milyen rémes az íze?

Mi a szerepe a bélflórának a mentális egészség fenntartásában?

A zöldség-, gyümölcsbevitel nem csak a bennük található tápanyagok, hanem rosttartalmuk miatt is kiemelkedő fontosságúak. Nem csupán arról van szó, hogy egy összetett és kiegyensúlyozott étrend a megfelelő tápanyaghoz juttatja az agyunkat, hanem arról is, hogy az elfogyasztott táplálék a bélrendszerünkön keresztül, közvetve is hat a mentális egészségünkre. A bélflóránk összefüggésben áll az idegrendszerünkkel és az immunrendszerünkkel is, ezért az, hogy mit eszünk mindenünkre kihat. Ma már bélflóra-bél-agy hármasban gondolkodunk.

Változatos. Fotó: Heim Alexandra

Hogyan őrizhető meg az egészséges bélflóra?

A táplálkozáspszichológia legerősebb eredményei abba az irányba mutatnak, hogy a minél kevesebb iparilag feldolgozott élelmiszer és finomított cukor fogyasztása, valamint a magas zöldség–gyümölcs-bevitel, a teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek és olajos magvak fogyasztása, a nem túl magas húsbevitel biztosítja az egészséges bélflórát és ezzel összefüggésben a mentális egészséget.

Ezzel szemben a tipikus nyugati étrend (a telített zsírsavak, a finomított szénhidrátok és a feldolgozott ételek) magas bevitele rosszabb mentális egészségi mutatókkal jár együtt.

Nem létezik egyetlen olyan kutatási eredmény sem, amely szerint ez a fajta nyugati étrend a jó mentális egészséggel függene össze.