Az értelemszerűen Coloradónak elnevezett bogárfogó gép már majdnem készen áll a forgalmazásra. A gép a kolorádóbogarak és lárvák 70 százalékát vagy annál is többet fog el egy fertőzött burgonyaföldről. Mechanikus működési elve miatt a Catcher elsősorban a biotermesztők számára érdekes.

A prototípus egy traktor elülső részéhez csatlakozik, és négy burgonyacsík szélességben dolgozik. Az alapelve az, hogy a kolorádóbogár ösztönösen lehuppan, és megáll a mozgásban, hogy elkerülje támadóit. A gép ezért nyolc hidraulikusan meghajtott, műanyag lapátokkal ellátott rotorral van felszerelve, burgonyagerincenként kettővel, amelyek ellentétes irányban forognak. Jelentős erővel végig simítanak a burgonya lombozatán, és lecsapkodják a bogarakat és a lárvákat a növényről. Ezek a szándék szerint a lombozat alatt mozgó tartályokba esnek – írja a Magro.hu.

A rotorok magasságát egy orsóval állítják be. A gyűjtőtartályok magassága és szélessége is állítható, így a felhasználó a művelési módjának és a növény aktuális állapotának megfelelő optimális pozícióba helyezheti őket.

A tartályok időnként felhajthatók, hogy a termést a gyűjtőtartályba borítsák. A hasznos rovarok onnan kiszabadulhatnak; a kolorádóbogarak többnyire a helyükön maradnak, és utólag elpusztíthatók.

A lombozatban okozott kár nem túl nagy, és sokkal kisebb, mint amit a bogarak okoznának. A biokrumpli-termesztő becslése szerint mindkét alkalommal a bogarak és lárvák 50-60 százalékát távolította el, tehát összesen háromnegyedét vagy még többet.

Borítókép: Pixabay/beemanus