Körbebetonozással pusztított nagy tavaink között egyelőre nem kell felsorolnunk az Alföld hatalmas kincsét, a Tisza-tavat, de van mitől féltenünk. A tucatnyi már elkészült új kikötő és folyamatban lévő társaik, a falusi szegénységgel közelében éles kontrasztot jelentő luxusjachtok megjelenése rossz idők előhírnöke lehet: a Balaton, a Velencei-tó, a Fertő-tó és a tatai Óreg-tó példája azt mutatja, nem tudunk mértéket tartani. Paradox módon a leginkább természetközeli élményt még itt, a Tiszából felduzzasztott mesterséges környezetben élhetjük át, amelyhez tökéletes eszköz a kerékpározás.

Még a csend az úr

A tó körüli kerékpározás során ne csak strandoknál, büféknél, szórakozási lehetőségeknél álljunk meg. Ezek között olyan hosszan léphetünk a csend birodalmába, amire már egyetlen másik nagy tavunk sem ad lehetőséget. A Tisza-tónál is találunk zajosabb környékeket, ilyen mindenek előtt Abádszalók, illetve Tiszafüred egy-egy része, de ők a kivételek, amelyek erősítik a szabályt.

Madárvilág

A még visszafogott emberi jelenlétnek köszönhetően hazánkban páratlan madárvilág figyelhető meg. Ha kerékpárral megállunk egy-egy nádasnál, folyamatosan őket halljuk, a vonulási időszaktól függően a kormoránok, kócsagok, szürke gémek birodalma a Tisza-tó. Akár a partról is könnyen meg lehet figyelni őket, ha szánunk rá legalább néhány percet.

Ártéri erdők

A tisza-tavi kerékpározás egyik állandóan jelenlévő, de megunhatatlan élményét adja, hogy míg az egyik oldalon a nádasokkal tarkított nyílt vízfelületet, a másikon ártéri erdőket látunk. Mint az invazív növényeket bemutató, Gálhidy Lászlóval, a WWF szakemberével készített összeállításunkból kiderült, ártéri erdeink is jelentős és sajnálatos átalakuláson esnek át, de a tó körül fák sokasága egyedi látványt nyújt az Alföldön.

Kilátópontok

Ilyen sík vidékről nem a kilátások jutnak elsőként eszünkbe, de itt ebben sincs hiány. Tájba illőre sikerült az utóbbi évek egyik legértelmesebb fejlesztése, a 2021 áprilisában átadott, 19 méter magas kiskörei kilátó, amely körül az új épületek is pozitív csalódást okoznak. Odafentről pedig tófelületek, erdők, nádasok és klasszikus, Petőfi által annyira szeretett és másokkal megszerettetett alföldi tájak váltják egymást.

Hallépcső

A kiskörei vízlépcső keleti, tiszántúli oldalán találjuk az egyik legkülönlegesebb, állatbarát innovációt, amely mindjárt az embereket is szolgálja. A halak kedvéért kialakított külön kis ágon a vízierőmű megkerülésével közlekedhetnek a tó és a folyó délebbi szakasza között a Tisza vízi élőlényei, többek között egy üvegablaknak köszönhetően még meg is csodálhatjuk őket.

Halételek

Mint egyik karácsonyi cikkünkben írtuk, továbbra is nagyon kevés halat fogyasztunk ahhoz képest, mennyivel egészségesebb a legtöbb állati eredetű ételnél. A Tisza-tó körüli vendéglátóhelyek bőven adnak lehetőséget a pótlásra. Találunk vendéglőket Poroszlón, a nyílt Tisza fölött vagy éppen Tiszafüreden és a Hortobágy szélén is, de mindenképpen tájékozódjunk a korábbi tapasztalatok alapján, a harcsapaprikás például hol készül valóban harcsából.

Hidak

Az utóbbi évek helyi kerékpáros fejlesztéseinek leglátványosabb megnyilvánulásai a biciklis hidak, amelyek helyenként a műutat kísérik. Különösen a Tisza-tavat átszelő 33-as út mentén, Poroszló és Tiszafüred között találunk olyan megoldásokat, amelyeken építészetileg is különlegesek, és még nagyobb élménnyé teszik itt a tekerést.

Jó minőségű utak

Éppen az említette vidéken, a 33-as út mentén találjuk a legjobb, kétsávos bicikliutakat, ráadásul talán ez az egész tó környékének legszebb és legváltozatosabb része. Poroszló közelében jobbra-balra hatalmas vízfelületet látunk,

mintha egy tengeren haladnánk át,

míg Tiszafüredhez közeledve a Duhogó nevű holtág kanyarog mellettünk és a sűrű ártéri erdőkkel körülvett Tisza-folyón is áthaladunk. Ahol nincs kerékpárút, ott általában a gáton tekerünk, engedéllyel autósok is jöhetnek. Nincsenek sokan, de figyeljünk.

A Hortobágy közelsége

Keleten a Tisza-tó szépen lassan átmegy egy másik pazar tájba, a Hortobágyba. A Kilenclyukú híd is könnyen elérhető innen, a 33-as út környéke pedig otthont ad az egyik legnagyobb őszi természet jelenségnek, a darvak vonulásának. Semmi okunk sincs szomorúságra a nyár vége felé, inkább tervezzünk tovább.

A Mátra és a Bükk látványa

Nemcsak kilátóról, hanem gátőrházaktól, az ártéri erdők egy-egy megszakításánál is kitárul előttünk a táj, többek között észak, északnyugat felé. Jó időben tisztán látszanak a távolban a két legmagasabb magyarországi hegység, a Mátra és a Bükk vonulatai, napfelkelte és naplemente környékén pompáznak a legszebb színekben. És mindjárt továbbgondolásra serkentik a kerékpárosokat, a nyári forróság alábhagyásával milyen útcélokat válasszanak egy keményebb túrához.

A Déi-Bükk. Forrás: Wikipedia Commons

Kiemelt kép: Pixabay