Az áprilisi pusztító fagy következtében negyven éve nem tapasztalt mélypontra került a francia borágazat. A termelés akár harminc százalékkal is elmaradhat a tavalyihoz képest – írja a Roadster.hu.

A francia mezőgazdasági minisztérium szerint egyelőre úgy tűnik, hogy a hozam hasonló lesz az 1977-eshez, amikor a szőlőtermést a pusztító fagy és a nyári záporok csökkentették. Becsléseik szerint a teljes termelés várhatóan huszonnégy-harminc százalékkal lesz kevesebb, mint a tavalyi, így a 2021-es évjárat történelmi mélypontot jelenthet az ágazat szereplői számra.

A sajnálatos hír azonban igazából nem nagy meglepetés, hiszen az áprilisi fagy számos borvidéket érintett. A kár elképesztően magas volt, sőt, Julien Denormandie francia mezőgazdasági miniszter egyenesen úgy fogalmazott, hogy ez volt a 21. század elejének legnagyobb mezőgazdasági katasztrófája.

A fagyok azonban nem minden szőlőfaj esetében okoztak drámai pusztítást. Például Burgundiában a borászok azt mondták, hogy a kár elsősorban a Chardonnay esetében volt nagy, az ország más részein pedig a Merlot-t érintette súlyosan.

Borítókép: Pixabay/ JillWellington