Hamarabb érkezhet talajminta a Földre a Mars holdjáról, mint a Marsról – írja a Rakéta.hu. Amíg a Perseverance szorgalmasan keresi a következő helyszínt a marsi mintagyűjtéséhez, addig a Japán Űrügynökség már készíti a missziót a Phobosra, ahonnan 2029-re tér vissza az első minta a tervek szerint.

A Japán Űrügynökség már évekkel ezelőtt bejelentette a Mars Moons eXploration misszió terveit, amelynek keretében 2024-ben szondát indítanak a Mars felé, amely 2025-ben Mars körüli pályára áll, majd a megfelelő mennyiségű minta begyűjtése után valamikor 2029-ben visszatér a Földre, megelőzve ezzel a Mars Sample Return küldetés során beszerzett minták 2030-as évek elejére időzített megérkezését.

A Phobos azért kínálkozik ígéretes célpontnak a misszióhoz, mert vélhetőleg Marsról származó anyagot is találni lehet a felszínén, mivel a vörös bolygót érő folyamatos meteorit becsapódások során a kirepülő kőzetdarabok elérhették a bolygótól mindössze 6000 kilométerre keringő holdat, valamint az sem kizárt, hogy valamikor a régmúltban a Mars darabjaiból alakult ki a Phobos és a Deimos is.

A Phoboson megtalálható marsi kőzetdarabok valószínűleg nem olvadtak meg a kirobbanásuk során, mivel sokkal kisebb energiájú meteorit becsapódás is elég lehetett ahhoz, hogy a közelben lévő holdat elérjék, mint ami mondjuk ahhoz szükséges, hogy egészen a Földig jusson egy marsi darabka.

Borítókép: Pixabay/ AlexAntropov86