A kullancsok a nyári hónapok első számú közellenségeivé váltak, azonban kevesen gondolnák, hogy a legforróbb hetekben nyugalmi állapotban vannak – írja sajtóközleményében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem.

A kullancsok kerülik az erős napfényt, éppen ezért a hűvösebb reggeli és késő délutáni órákban aktívak.  A hideget ellenben nagyon jól tolerálják. Érdekes tény, hogy akár egy -20 fokos hideget is túlélnek, de a -10 fok körüli hőmérséklet már huzamosabb ideig sem zavarja őket.

Talán kevesen tudják, hogy a fiatal egyedek ugyanúgy terjeszthetnek betegségeket, mint a kifejlett példányok, bár ezek mérete sokkal kisebb, így nehezebb őket észrevenni a bőrben. Az általuk terjesztett fertőző betegségek sorában sokunknak a Lyme-kór, valamint a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás jut eszébe, azonban ezeken kívül Európában tucatnyi fertőzést terjeszthetnek, ilyenek például a tibola, vagyis a kullancs által terjesztett nyirokcsomó-gyulladás vagy akár a tularémia (nyúlpestis).

A bőrbe fúródott kullancsokat mielőbb el kell távolítani egy csipesz segítségével. Közvetlenül a bőr felett kell megfogni, és egy határozott mozdulattal eltávolítani.

A különböző irányba való tekergetés felesleges, mert közben a testét igen könnyű véletlenül megszorítani. Azzal, hogy a kullancs testét gyötörjük, vagy netán valamilyen házi kencével, olajjal, egyebekkel kenegetjük, csak annyit érünk el, hogy a testünkbe bocsátja az esetlegesen a szervezetében található kórokozókat.

Ha netán beszakad a szájszerve a bőrbe, az néhány nap után kifordul. Orvoshoz akkor kell fordulni, hogyha a kullancs eltávolítását követően a csípés helyén egybefüggő, nagy piros (akár kokárdára emlékeztető) folt jelenik meg ki. Ez a Lyme-kór jellemző tünete, ami azonban nem minden esetben alakul ki.

Borítókép: MATE