Az eredetileg II. világháborús hadirokkantak rehabilitációját szolgáló parasportokból világszerte népszerű versenysportok születettek a paralimpiáknak is köszönhetően. Az augusztus 24-én kezdődő tokiói játékokon vakok, gyengénlátók, kerekesszékesek az épeket is meglepő képességeket csillogtatnak majd a leglátványosabb sportágakban. Íme néhány, amely már a nevében is mellbevágó.

Látássérültek labdarúgása

Nem az a megdöbbentő, hogy vakok és gyengélátók futballoznak, hanem az, ahogyan. A brazilok itt is brazilok, zseniálisan cseleznek, de sokszor nem csak őket látva lehet az az érzésünk, hogy – sportkifejezést használva –

látnak a pályán a játékosok.

Az esélyegyenlőség kedvéért bekötött szemmel játsszák végig a 2×25 percet. A nagyobb sprinteknél kiteszik maguk elé a karjukat, hogy az ütközéseket tompítsák, ami jelzi, a hagyományos labdarúgásnál veszélyesebb sportágról van szó. Az egyik veszélyforrás maga a labda, hiszen a támadók lövéseit nem látják, de mivel maga a labda is hangot ad, csak érzékelik a hátvédek. Egy-egy bomba kegyetlenül eltalálja őket a legrosszabb helyeken.

A kapusok könnyebb helyzetben vannak, erre a posztra látó társakat kerülnek. Rajtuk kívül a pálya széléről kap tanácsokat a segítőktől a négy-négy mezőnyjátékos a 40×20 méteres pályán. Mindenki más csendben figyeli a gólig a meccs alakulását.

Látássérültek dzsudója

Nem ez az egyetlen elterjedt küzdősport a parasportolók számára, hiszen a tékvandó és a magyar sikersportágnak számító kerekesszékes vívás is része a paralimpia műsorának. A látássérültek dzsudója nagyon hasonló a hagyományos japán küzdősporthoz, ám a paralimpián csak vakok és gyengénlátók űzhetik.

Szintén a cselgáncshoz hasonlóan igazi világsport, a színvonalára pedig jellemző, hogy a legsikerebb országokban a paraversenyzők az épekkel együtt készülnek. A fizikai képességeik, felépítésük is megközelíti ép társaikét.

Ülőröplabda

Az egyik legrégibb és hazánkban is legismertebb parasport. Nem sokkal azután, hogy a mozgáskorlátozottak sportja a II. világháború utáni Angliában, a kezdeti rehabilitációs célok után, egyre magasabb színvonalra emelkedett, megszületett a német sitzball nevű csapatjáték, hogy aztán holland befolyásra ülőröplabdává alakuljon.

A kipróbálását az épeknek is jó szívvel ajánljuk,

hiszen nemcsak a látványa, hanem az űzése is kifejezetten élvezetes mindenki számára. 10×6 méteres pályán az 1 méternél magasabb háló fölött kézzel és lábbal is át szabad juttatni a labdát, a labdaérintés pillanatában viszont a törzs valamely részének – ez általában a fenék – érintkeznie kell a talajjal.

Egészen megható, amikor a paralimpiai mérkőzések előtt a gyakran végtaghiányos játékosok fél lábon kiszökdellnek a pályára, hogy aztán bámulatos technikai megoldásokkal kápráztassák el a nézőket.

Kerekesszékes kosárlabda

Nézettség szempontjából a paralimpia csúcseseménye, köszönhetően a hatalmas amerikai népszerűségnek, a hagyományos kosárlabdával párhuzamban. Kialakulása a patinás parasportokhoz hasonlóan a II. világháború után időszakhoz kötődik, összefüggésben a világégés borzalmaival. Profi, kerekesszékbe kényszerült kosarasok számára a mély lelki válságból a kiutat jelentette a sportág paraváltozata.

Az első brit–amerikai csatát még palánk nélkül, netballként játszották 1955-ben, a visszavágóra már palánkra rögzítették a gyűrűket és az amerikaiak revansot vettek. A kerekesszékes kosárlabda 1960-tól, az első paralimpiától középontban áll, a legjobbakat az olimpián látható kosárlabdához hasonlóan rendkívüli technikai és taktikai felkészültség jellemzi.

Kerekesszékes rögbi

Már a neve alapján is dermesztőnek tűnhet ez a sportág, de nem kell megijedni. Annál inkább érdemes figyelni a látványos akciókat és ütközéseket: maguk a sportszékek dodzsem módjára cirkálnak a pályán, ami a fotósokat és a nézőket és a nézőket is vonzza – az angolszász országokban a telt ház gyakran garantált. A népszerűséget csak fokozta a Gyilkos labda című alkotás, amely a motivációs filmek között kiemelkedőnek számít.

Még hihetetlenebb, hogy a sportágat csak azok játszhatják, akiknek legalább három végtagjuk sérült. Olyan is előfordul, hogy három végtag hiányzik, ám a negyedik rendkívüli ügyességgel pótol mindent. Így lett feltűnő jelenség itthon Csiszár Attila, aki már a vitalitásával, pozitív kisugárzásával is új lendületet vitt Magyarországon a parasportokba.

A taktikát nézve kézilabdával is rokonítható kerekeszékes rögbit kosárlabdapályán röplabdával játsszák, férfiak és nők vegyesen, a sportágra kialakított, ütésálló sportszékben. A cél a rögbihez hasonlóan a labda keresztülvitele a kulcsterületen. Lehet vinni ölben, kézben, de legalább 10 másodpercenként le kell ütni vagy tovább kell passzolni a játékszert. A támadóidő 40 másodperc, a mérkőzés 4×8 percig tart.

Kiemelt kép: YouTube