Három tűzhányó tört ki egyszerre az alaszkai Aleut-szigeteken, hasonló jelenségre legalább hét éve nem volt példa – írja a ScienceAlert-re hivatkozva a 24.hu. További két vulkán szintén megnövekedett aktivitást mutat a térségben.

Az események egyelőre nem veszélyesek, geológiai értelemben ugyanakkor nagyon izgalmas és rejtélyes folyamatról van szó. Az Alaszkai Vulkánobszervatórium (AVO) szerint augusztus 15-én a Great Sitkin, a Mount Pavlof, illetve a Semisopochnoi tűzhányó esetében a riasztási szint narancssárga volt. Ez azt jelenti, hogy bár a vulkánok kitörnek, az események viszonylag kicsik, és kevés hamut állítanak elő. A Great Sitkinnél nem is észleltek hamut, igaz, lávát igen, a Semisopochnoi pedig nagy rengéseket, illetve robbanásokat produkál. A Mount Clevelandnél és az atkai vulkánkomplexumnál is felerősödött az aktivitás, mindkét tűzhányónál sárga szintű riasztás van érvényben.

A hasonló, egyidejű kitörések ritkák az Aleut-szigeteken, de nem példanélküliek.

Az Alaszkai-félszigettől Kamcsatkáig húzódó térség két tektonikus lemez, a Csendes-óceáni-lemez és az Észak-amerikai-lemez találkozásánál fekszik, és rendkívül aktív. Bizonyos esetekben egy-egy helyi vulkán kitörése a közeli tűzhányókra is hat, a kutatók viszont nem mindig tudják, hogy miért. 1996-ban egy alkalommal a vulkáni és szeizmikus aktivitás a szigetvonulat egy 870 kilométer hosszú szakaszán volt megfigyelhető, máig tisztázatlan, mi állt a jelenség hátterében.

Most a két legtávolabbi kitörő tűzhányó között 290 kilométeres távolság van.

A szakértők egyelőre nem teljesen értik, hogy mi okozza az eseményeket. Egy tavalyi vizsgálat alapján az Aleut-szigetek egyes tagjai egy hatalmas szupervulkánhoz tartozhatnak, a Mount Cleveland egyike a lehetséges tagoknak. (via 24)

Borítókép: Great Sitkin. Fotó: Chiefhuggybear/Wikipédia