Erős, az amerikai földtani intézet tájékoztatása szerint a Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű földrengés rázta meg szombaton Haiti déli részét.

Háromszáznál is több ember halt meg a földrengés következtében és több mint 1800-an megsérültek  –  írja a 24.hu a CNN-re hivatkozva.Az áldozatok között gyerekek is vannak. A hatóságok attól tartanak, hogy a halottak száma jelentősen növekedni fog.

A korábban elrendelt szökőár-riadót ugyanakkor nem sokkal később hatályon kívül helyezték. Ariel Henry miniszterelnök egy hónapra szóló rendkívüli állapotot léptetett életbe. Washington gyors segítséget ígért a karibi országnak. Samantha Powers, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának vezetője Twitter-oldalán közölte, hogy szakértőik már a helyszínen vannak a károk és a szükségletek felmérése érdekében.

Az amerikai földtani intézet szerint a földmozgás fészke 10 kilométer mélyen volt a fővárostól, Port-au-Prince-től 150 kilométerre nyugatra található Petit Trou de Nippes település térségében. A közeli, hozzávetőleg 126 ezer lakosú Les Cayes városából számos összedőlt épületet jelentettek, a többi között templomok és lakóházak omlottak össze. Több utórengés is volt, és a helyzetet nehezíti, hogy egy vihar közeleg a sziget a felé.

Borítókép: Pixabay/Brett_Hondow