A kaliforniai szenátus nemrégiben egy olyan törvényjavaslattal állt elő, ami engedélyezné az elhunytak holttesteinek komposztálását, így természetes trágyaként kerülnének vissza az emberi maradványok a talajba – írja a Liner.hu.

Kalifornia már a negyedik állam lehet, ahol engedélyezik ezt a bizarrnak hangzó, ám rendkívül zöld és hasznos megoldást, ami egyben humánus is. Jelenleg csupán a hagyományos temetkezési szertartásokat lehet megtartani az államban, vagyis tradicionálisan koporsóba helyezve bocsátják le az elhunytak testét a föld alá, illetve hamvasztást is választhatnak a halott hozzátartozói.

Sokan azonban azt szeretnék, ha haláluk után a természettel egyesülnének, ezért komposzt formájában kívánnak lebomlani, amire eddig nem volt lehetőségük, a jövőben azonban minden bizonnyal már lesz.

A természetes szerves bomlási folyamatok során a holttestet fából készült chipsekkel, alfalfával, illetve szalmával helyezik be egy jól szellőző fémkoporsóba, majd egy hónap után kiveszik a maradványokat.

Ennyi idő alatt nem csupán a lágyszövetek, hanem a csontok is teljesen elporladnak és megsemmisülnek, a helyükön pedig több mint egy köbméternyi tápanyagban gazdag trágya keletkezik. Az eljárás rendkívül környezetbarát, hiszen megakadályozza, hogy a folyamat során kiáramló szén-dioxid az atmoszférába kerüljön, és azért is előnyös, mert semmilyen égetés sem szükséges a végrehajtásához.

Borítókép: Pixabay/ lisaleo