Július végén halak, rákok és kagylók ezrei főttek meg élve a Körtvélyesi-víztározónál. A Szlovák Állami Természetvédelmi Hivatal azt írta, hogy nem őshonos fajok pusztultak el a Duna alacsony vízszintje miatt– írja a Berek.hu.

A Vízgazdálkodási- és Építővállalat jelezte, hogy tesztelés miatt alacsonyabb lesz a folyó vízszintje, a következményeket látva azonban az információ nem jutott el az illetékesekhez. A vállalat még az esemény előtt egy héttel közölte, hogy a zsilipkamra tesztelése miatt ideiglenesen mintegy két méterrel csökkentik a folyó vízszintjét. 

Az augusztus elején elvégzett próba miatti vízhiány ugyan nem korlátozta a vízi közlekedést, az élővilágban azonban jelentős kárt okozott. Peter Božík, a Szlovákiai horgászklub elnöke azt mondta, hogy halak egy generációja elpusztult.

A megfelelő óvintézkedések hiánya miatt pusztultak el a vízszintcsökkentés után hátramaradt tócsákban. Miután újra megemelkedett a folyó szintje, az áramlat elsodorta a tetemek egy részét, és a gútori Duna-partot elárasztották a bomló rákok, halak és kagylók maradványai.

A Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség augusztus elején kapott bejelentést a hal- és rákpusztulásról. Az Állami Környezetvédelem szakemberei a pozsonyi Comenius Egyetem Természettudományi Karának tudományos munkatársával együtt a helyszínen vizsgálták meg a következményeket.

Az elérhető fotódokumentáción, és a helyszínen is nem őshonos, invazívan viselkedő rákfajtákat azonosítottak, mint például a cifrarák, vagy a vándorkagyló. Az, hogy az őshonos, és védett kecskerákok is elpusztultak volna, a helyszínen és a fotók alapján sem bizonyított.

A környezetvédők nem regisztrálták védett rákfélék, vagy más élőlények pusztulását, ezért a természetvédelem szempontjából nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a történteknek. A szóvivő azt is megjegyezte, hogy a Körtvélyesi-tározó a Duna művileg kialakított felvízcsatornájának része, és nem tartozik a folyó természetes ágához. A terület madárvédelmi körzet, madárpusztulást azonban nem jelentettek a vízszintcsökkenés miatt.

Borítókép: Pixabay/ LubosHouska