Az aláírásgyűjtés befejezésére várnak a Stop Avalon! Tata csoport tagjai. A tiltakozó civilek helyi népszavazást kezdeményeztek annak érdekében, hogy ne lehessen úgy módosítani a tópart környezetében a beépíthetőségre vonatkozó szabályozást, hogy az Avalon-féle beruházás létrejöhessen. A tó mellé egy 120 szobás szállodát terveznek.

Idén nyáron nem először tiltakoztak a helyiek az Öreg-tó partján az Avalon luxusszálloda beruházása ellen. A többségében a Stop Avalon! Tata Facebook csoportba tömörülő civilek nem tétlenkednek, korábban nyílt levélben szólították fel a képviselő-testületet, hogy vonják vissza azt a határozatot, ami kiemelt fejlesztési területté nyilvánította az építkezési területet.

A demonstrációt megelőzően nyolcvanoldalas dokumentumban rögzítették az álláspontjukat, és népszavazást is kezdeményeztek a tervezett beruházás ellen.

A Hell Energy Magyarország tavaly tavasszal jelentette be, hogy a tatai Öreg-tó partját szemelték ki a 120 szobás luxusszállodájuk helyszínéül.

Tiltakozás. Fotó: Stop Avalon! Tata

„Tavaly nyár elején elindítottuk, októberben kezdhettük el gyűjteni az aláírásokat, amire törvény szerint 30 napunk van, de a 23. napon a veszélyhelyzet miatt le kellett állni, tehát még maradt hat napunk, de arról, hogy mikor folytathatjuk, nincs információ.

Azt semmilyen körülmények között nem tartjuk megengedhetőnek, hogy beépítsenek egy olyan terület, amihez az Esterházyak, vagy a kommunista vezetés sem mert hozzányúlni.

Ez a környék kultikus rekreációs pontja, kisgyermekes családok járnak ide piknikezni, mások futnak, bringáznak. Az, hogy beborítanak oda több tízezer köbméter betont, az nekünk nem fejlesztés” – mondta Szalay Ildikó, a Stop Avalon Mozgalom vezetője a Very Important Planetnek.

A veszélyhelyzet a jelenlegi hatályos jogszabályok szerint szeptember 15-ig bizonyosan fennmarad, az eddig összegyűjtött 6500 aláírást már leadták hitelesítésre, a népszavazást azonban legkorábban csak jövő tavasszal lehet megtartani.

A munkálatok még nem kezdődtek el, a települési fejlesztési eljárási tervet június végéig kellett véleményeztetni a város polgáraival, a civilek viszont azt is sérelmezték, hogy a település fideszes polgármestere, Michl József a partnerségi eljárás keretében nem lakossági fórumokat, csak egyeztetéseket tartott, illetve az önkormányzat honlapján lehetett kérdőívet kitölteni.

Színek. Fotó: Stop Avalon! Tata

„A beruházó fő problémája az, hogy építési területre nem vezet út, így a hatályos jogszabályok szerint nem beépíthető. A polgármester idén tavasszal benyújtott egy előterjesztést a közgyűlés elé, ezzel kapcsolatban, de azt vélhetően a lakossági felháborodás miatt végül levették napirendről. A partnerségi egyeztetésre kerülő tanulmányban viszont már az említett út nem magánterület, hanem közkert” – tette hozzá Szalay Ildikó.

A beruházás ellen több szakmai szervezet is felszólalt, ami érthető, hiszen a Ramsari Egyezmény alapján nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyen több mint 210 madárfajt figyeltek már meg ornitológusok.

Van olyan téli nap, amikor a mintegy 2300 hektáros Natura 2000-es besorolású területen több tízezer vadlúd, és többezer sirály, réce látható.

Találkozó. Fotó: Stop Avalon! Tata

A civilek a várható por- zaj és fényszennyezés mellett az építkezés okozta dugóktól is tartanak.

„Nem vagyunk beruházásellenesek, de az elsődleges feladat az eddigi értékek megőrzése lenne, a történelmi lóistálló felújítása, vagy egy madármegfigyelő torony kialakítása ökomúzeummal, ősrégészeti tanösvénnyel.

Ezekre a beruházásokra rengeteg pénzt lehetne megpályázni az uniótól, a tataiak viszont most úgy érzik, hogy a polgármester nem a város érdekeit védi, hanem a beruházó lobbistája lett, ami nagyon kellemetlen. Közel tizenötezer ember áll mellettünk” – mondta a Szalay Ildikó, aki szerint veszélybe kerültek a terület alatti források és barlangok is, amelyekről eddig nem készült részletes hatástanulmány.

A település polgármestere Michl József a Very Important Planet kérdéseire azt válaszolta, hogy a lakossági egyeztetés jelenleg a településfejlesztési dokumentumok partnerségi egyeztetési folyamatában történik, az önkormányzat folyamatosan kap lakossági véleményeket a városra vonatkozó szabályozók felülvizsgálatával kapcsolatban. A tatai Öreg-tó mellett jelenleg két befejezett és tíz előkészítés alatt álló ingatlanfejlesztés van, a Hell Energy Magyarországgal az önkormányzat nem áll egyeztetésben semmilyen beruházást illetően.

Borítókép: Stop Avalon! Tata