Sok pár szívügye, hogy a környezet károsítása nélkül köthessen házasságot. Egy zöld esküvő” esetében nemcsak a dekorációt, a vendéglátást, a stílust, hanem a helyszínt is körültekintően kell megválasztani. Íme az öt legfontosabb tipp, mire érdemes figyelni.

Az egybekelni készülők a fenntarthatóságra is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek mostanában. Az irányzat elnevezése: zöld esküvő, amely már a megtervezés fázisában is a környezettudatosságra épít, hogy végül a nagy napon se érezzen senki lelkiismeret-furdalást. Mutatjuk, hogy lehet a kezdetektől takarékos és környezetbarát az esküvő.

1. A „zöld” esküvői helyszín

A megfelelő helyszínek kiválasztása már a szervezés kezdetén az egyik legfontosabb kérdés. Manapság a párok a polgári esküvőhöz is választhatnak különleges színteret, amelyhez bizonyos települések akár történelmi múlttal rendelkező épületeket, várakat és kastélyokat is kínálhatnak. Ez elsősorban azok számára jelenthet alternatívát, akik nem a templomi esküvőt választják. Mindenesetre azt javasolt korán eldönteni, hogy hol legyen a ceremónia és a lagzi.

Környezeti szempontból természetesen az volna az ideális, ha a helyszínek egybeesnének, vagy legalábbis közel lennének egymáshoz, hogy az autós közlekedést el lehessen kerülni.

Amennyiben ez mégsem lehetséges, megoldást jelenthet, ha a vendégek egy-egy kocsiban minél nagyobb csoportokban utaznak, hogy a lehető legkevesebb gépjárművet kelljen igénybe venni. De nem szabad elvetni a tömegközlekedés lehetőségét sem.

2. Vegán menü az állatok védelmében

A finom étel és a jó hangulat együtt jár, ezért elengedhetetlen, hogy az esküvői vacsora menüje megfeleljen az ifjú pár és a vendégek ízlésének. Ahhoz, hogy a fenntarthatóság elveinek a tányérokon is megfeleljünk, elsősorban bio minőségű helyi és szezonális alapanyagokból készíttessük a fogásokat. Ugyanez vonatkozik az italokra is. Ne aggódjunk, nemcsak gyümölcslevet és üdítőt tudunk biotanúsítvánnyal rendelkező szolgáltatóktól beszerezni, hanem borokat és pezsgőket is – ráadásul általában még finomabbak, mint a hagyományosak. Aki pedig a vegán vendéglátás mellett dönt, szintén nem hibázhat.

Falatkák. Pixabay/ToNic-Pics

Amennyiben akadnak a vendégek között olyanok, akik szkeptikusak, próbálják ki a növényi alapú édességeket, vagy a nyári barbecue-variációkat, és rá fognak jönni, mennyire ízletesek.

Még egy megfontolandó szempont: amennyiben nem svédasztalos étkezést rendelünk, hanem lefixált étlapot, még az élelmiszer-pazarlást is csökkenthetjük. A tapasztalatok szerint így kevesebb kidobni való maradék termelődik.

3. Ilyen a környezettudatos, mégis stílusos menyasszony és vőlegény

A hölgyek különösen vágynak arra, hogy az esküvőjükön ragyogó legyen a megjelenésük. Épp emiatt fontos, hogy a fenntarthatósági, klíma- és környezetbarát szempontok a menyasszonyi ruha kiválasztása esetén is érvényesülhessenek. Már léteznek olyan márkák, amelyek a „zöld” választékon belül estélyi és menyasszonyi ruhákat is kínálnak. Nem kell félni, ezeknek nem kevésbé modern a stílusa, és pont olyan álomszerűen gyönyörűek, mint a hagyományos társaik, csak éppen a takarékossági szempontoknak megfelelően, „fair”, azaz korrekt módon varrták őket. Egyébként az egyik legszebb megoldás az, ha valaki az édesanyja, vagy éppen az anyósa egykori ruháját viseli, hiszen ezek kis ügyességgel könnyen átalakíthatóak úgy, hogy a menyasszony ízlésének is tökéletesen megfeleljenek.

Stílusosan. Pixabay/OlcayErtem

Ami a sminket és a frizurát illeti: a természetes kozmetikumok gyártóinak kínálatában már minden olyan termék megtalálható, amire egy menyasszonynak szüksége lehet.

Sőt, a manikűrösök is használhatnak növényi alapú körömlakkokat. Ha pedig virágokat szeretnénk a hajunkba tűzni, műanyag díszek helyett válasszunk friss rózsát, liliomot, vagy margarétát. A vőlegénynek valamivel könnyebb a helyzete, ha környezettudatos ruhát szeretne viselni, hiszen elég, ha olyan fenntartható módon készített öltönyt választ, amely a színe és a fazonja alapján alkalmas arra, hogy később más alkalmakra is felvehessen. Mivel a retro megjelenés újra divatba jött, ő is körülnézhet az édesapja, vagy az apósa gardróbjában.

A kiegészítők közül természetesen a jegygyűrű a legfontosabb, hiszen ez szimbolizálja két ember egymáshoz fűződő, feltétel nélküli szeretetét.

Különösen szép és fenntarthatósági szempontból sem elhanyagolható gesztus az, ha a pár a családi örökségként kapott ékszert viseli. De amennyiben mégsem tetszik a stílusa, egy ötvösmesterrel be is olvasztathatják, és újat készíttethetnek belőle. Így a nagyszülők szerelmére is örökké emlékeztetni fog őket.

Új fejezet. Pixabay/Pexels

4. „Csináld magad!”- dekoráció

Annak, ha új dolgok vásárlása helyett a már meglévőket használjuk fel kreatívan, legalább két előnye van. Egyrészt a saját magunk által készített esküvői dekorációnak megvan a személyes hangulata. Másrészt az újrahasznosítás növeli az egyes tárgyak értékét is, valamint mérsékli a hulladék mennyiségét.

A környezettudatosság érdekében használjunk természetes alapanyagokat, például fát, fenntartható kertészetből származó virágokat, dísznövényeket, de a nagyi régi üvegpoharaiból mécsestartók, vagy kis asztali lámpák is készülhetnek.

Ha lehet, a vágott virág helyett részesítsük előnyben cserepes társaikat, hogy az esküvő után is tovább élhessenek. A gyertyák esetében arra figyeljünk oda, hogy minél kisebb legyen a széndioxid-lábnyomuk, ezért válasszunk olyat, amit paraffin és pálmaolaj nélkül gyártottak. De ha tanácstalanok vagyunk a kiegészítőket illetően, bátran kölcsönözzünk, vagy keresgéljünk az antikvitásokban, illetve second-hand üzletekben. Nemcsak olcsóbbak, hanem gazdaságosabbak és környezetbarátabbak is, mint az egyszeri alkalomra felhasznált dekorációs elemek.

5. Mézeshetek a közelben

A pár közös élete a mézeshetekkel kezdődik. Ezt az időt kettesben töltik, miközben élvezik az újonnan szerzett boldogságot. Ahhoz, hogy az utazás környezetbarát és fenntartható legyen, sajnos le kell mondani az olyan paradicsomi úticélokról, mint Maldív-szigetek, vagy a Seychelle-szigetek. A repülőút ugyanis túl sok szén-dioxidot termel, ami tovább mélyíti a klímaválságot. Ezen kívül a turizmus számos régió ökoszisztémáját is veszélyezteti.

Kilátás. Pixabay/ Pexels

Épp ugyanolyan izgalmas és emellett ráadásul kevésbé megterhelő lehet, ha a közelben keresünk szállásokat. Németország és Magyarország is bővelkedik természeti csodákban, valamint nyári fürdőzési lehetőségekben is.

A szállás kiválasztásával is sokat tehetünk a környezetünkért: ha pihenőházat, vagy apartmant bérlünk a szállodai szoba helyett, könnyebben kontrollálhatjuk a fogyasztásunkat. De ha mégis abban gondolkodunk, hogy teljes ellátást kérjünk, keressünk olyan hoteleket, amelyeket a fenntarthatóság jegyében vezetnek. 

(via Green Lifsteyle Magazin)

Borítókép: Pixabay/Pexels