Dorosz Dávid, a Párbeszéd Pest megye 5. számú választókerületének képviselőjelöltje Egy a természettel? – Semjén hóbortja ellen tiltakozik a Párbeszéd címmel akcióval egybekötött sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta:

A Párbeszéd határozati javaslatot nyújt be arról, hogy a vadászati világkiállításra szánt 70 milliárd forintot fordítsák inkább állatvédelemre, környezetvédelemre, klímavédelemre, a természeti örökségeink védelmére, a Fertő tó és a Velencei-tó megmentésére. Nem Semjén Zsolt őrült lázálmára és a 70 milliárd forint fideszes ellopására van szükség, hanem a valódi értékeink, természeti kincseink megóvására. A 2022-es választás erről is szól.

Az Országgyűlés a jövő generációk, valamint a természetes értékeink védelme és a faji sokféleség megőrzése érdekében a következőkről határoz:

  1. Az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy készítsen adatbázist Magyarország károsodott és helyreállítandó ökoszisztémáiról, különös tekintettel a védettséget élvező természeti területekre, illetve a Natura 2000 területekre.
  2. Az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy építsen ki megfelelő természetvédelmi monitoring rendszert az élőhelyek védelmének elősegítése érdekében.
  3. Az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy jelölje ki a hazai fauna és flóra legveszélyeztetettebb állat és növényfajait, amelyek élőhelyeinek a rehabilitációja a legsürgetőbb feladat.
  4. Az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy dolgozzon ki részletes tervet és programot az ökológiai vizeink állapotának javítására, a halpusztítás megelőzésére, és a vízi ökoszisztémák állapotának javítására.
  5. Az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy dolgozzon ki átfogó tervet és programot a fészkelő helyek kiemelt védelmével kapcsolatosan.
  6. Az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy készítsen elő egy tájékoztató kampányt az élőhelyek védelemével kapcsolatosan a lakosság, és különösen a gazdálkodók részére, magába foglalva a környezetileg fenntartható turizmust, a természetes vizeink fenntartható használatát, az invazív növény és állatfajok terjedésének megakadályozását, valamint az agrár-környezetgazdálkodást.
  7. Az Országgyűlés felhívja a kormányt az élőhelyvédelmi és -helyreállítási programok tervezése kapcsán, hogy biztosítson megfelelő szakmai fórumokat megyei, valamint országos szinten az érdekelt felek számára a szükséges koordináció érdekében.
  8. Az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy a nemzeti parkok és az érdekelt civil szervezetek közreműködésével dolgozzon ki és terjesszen az Országgyűlés elé egy országos szintű élőhelyvédelmi és helyreállítási tervet, illetve programot a kijelölt területeken az 1-4., valamint a 7. pontokban foglaltak alapján.
  9. Az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy haladéktalanul vizsgálja felül, és függessze fel a Natura 2000 és egyéb országos jelentőségű természeti területeken engedélyezett természetpusztító beruházásokat.
  10. Az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy a Vadászati Világkiállítást mondja le, és az arra elkülönített forrásokat az 1-9. pontban felsorolt intézkedésekre fordítsa, valamint vizsgálja meg a források eddigi felhasználása jogszerűségét.
  11. Ez a határozat a közzétételét követő napon lép hatályba.
    Indoklás
    Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 2016-ban jelentette be, hogy Magyarország 2021-ben megrendezi a Vadászati Világkiállítást. Álma igencsak drága volt, mert a kezdetben 50 milliárdos költség időközben 67 milliárdra hízott és ez az összeg folyamatosan nő. Legutóbb
    a rendezvény kommunikációjára szánt pénzt emelték fél milliárd forinttal, így immár 5,5 milliárdból reklámozhatják a vadászatot népszerűsítő rendezvényt. De ezt sem bízzák a véletlenre, hiszen a szemérmetlen módon „Egy a Természettel 2021”-nek elnevezett,
    pénztemetőként funkcionáló rendezvényt bődületes költségek mellett külföldi vadászcelebekkel próbálják eladhatóvá tenni. A kiállítás egyik „nagykövete” Danene van der Westhuyzen, aki számtalan vadászathoz kötődő címe mellett a Namíbiai Hivatásos Vadászok
    Szövetségének (NAPHA) elnöke. A hölgy a kiállítás facebook oldalán közzétett videójába
    azzal nem dicsekedett, hogy a számos hangzatos cím mellett ő a tulajdonosa az Aru Game Lodges nevű, komplett vadászatokat szervező cégnek is, amely a honlapján elképesztő fotókat oszt meg a dúsgazdag vendégei kegyetlen időtöltéséről. A képeken halott leopárdok,
    elefántok, struccok felett önelégülten pózoló vendégek láthatók, de ami a legmegdöbbentőbb, hogy kisgyerekek is fegyverrel a kezükben állnak a lelőtt állatok felett. Úgy gondoljuk, hogy ezek a felvételek ugyanannyira tükrözik a természettel való egységet, mint Semjén Zsolt
    helikopterezése az általa lelőtt rénszarvas tetemével.
    Az Országgyűlés felszólítja a Kormányt, hogy még a magyar vadásztársadalmat is megosztó, korunk valós ökológiai problémái helyett egyes kormánytagok hobbijával foglalkozó Vadászati Kiállítást haladéktalanul mondja le, és az arra szánt több, mint 70 milliárd Ft-ot fordítsa a természet és a vadon élő állatok védelmét szolgáló intézkedésekre.
    Az emberi tevékenység következtében a természetes élőhelyek kiterjedése világszerte egyre csökken, de Európában a több évezredes emberi jelenlét következtében ez a folyamat még előrehaladottabb, veszélybe sodorva a növény- és a vadon élő állatvilágot egyaránt. Ha
    kiszorítjuk az állatokat a természetes élőhelyükről, az különböző, állatokról emberekre átterjedő vírusoknak is kedvez.
    Egy országos szintű élőhely rehabilitációs program keretében számos, veszélyben lévő állatés növényfaj természetes elterjedését lehetne elősegíteni.
    Magyarországon jelenleg is számos természetpusztító beruházás zajlik természetvédelmi és Natura 2000 területen. E beruházások felülvizsgálata és felfüggesztése tovább nem halogatható. A helyreállítandó, az adott térségben általában komoly ökoturizmust is vonzó területeket a nemzeti parkok és az érdekelt civil szervezetek közreműködésével szükséges meghatározni.