Az ellenzék Párbeszéd-MSZP-LMP hármasának közös projektje, a 99 Mozgalom A Zöld Magyarország programja néven tett közzé nemrég részletes tervezetet a zöld átállásról. Cikkünkben témánként foglaljuk össze a legfontosabb pontokat.

Energetika

A program első pontja Paks 2 felmondását, helyette a megújuló energia támogatását, a rossz állapotú magyar épületek felújítását ígéri. Továbbá intelligens energiahálózatot, okosmérőket, a helyi, megújuló energiatermelést, a szélenergiát is támogatnák — ennek célja a decentralizált energiatermelési modellhez való közelítés, amellyel a program szerint az ország energiafüggősége és a környezet terhelése is csökkenthető lenne.

Szélenergia. Fotó: Pixabay/KarstenBergmann

Klímapolitika

A zöld program az Orbán-kormány klímapolitikájával szembeni pozíció felvételét ígéri: kiemelt területként tervezik kezelni a klímavédelmet és a társadalmi-környezeti fenntarthatóságot, amelyet a kormányzás minden területére ki kívánnak terjeszteni.

„Az elmúlt bő évtizedben semmilyen jel nem mutatott arra, hogy az Orbán-kormány megértette volna az éghajlati és ökológiai válság súlyát és a zöld célkitűzéseket valóban komolyan venné.”

Ebbe beletartozik a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia felülvizsgálata, a kibocsátáscsökkentési célok növelése, az Unió Zöld Megállapodásának támogatása, valamint a diplomáciai szerepvállalás a klímaváltozás elleni harcban.

Levegő, víz, zöldterületek

A levegőminőség javításának érdekében a program fűtéskorszerűsítést, a fenntartható közlekedés támogatását, valamint az energiaszegénységi probléma kezelését ígéri. A városi életminőség javítását a zöldövezetek fenntartásával és elérhetőbbé tételével biztosítanák – ezzel a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást is elősegítve.

„Tízből hét magyar városokban él, kulcsfontosságú tehát, hogy javítsuk az életminőségüket a városokban.”

Az ivóvízbázisok védelme, az egészséges ivóvíz biztosítása, az illegális veszélyeshulladék-lerakók felszámolása, a veszélyes vegyi anyagok visszaszorítása, a GMO-mentesség melletti elköteleződés, valamint a környezet- és örökségvédelmi helyi kezdeményezések támogatása is szerepet kap a programban.

Minél több erdőt. Fotó: Rácmolnár Milán

Élővizek és természet

A program ígéri a fenntartható vízkezelést, a tavak védelmét, a folyók megtisztítását és a vízhozam hasznosítását.

„Megvédjük csodálatos tavainkat az azokat tönkretevő beruházásoktól, leállítjuk a Balaton, a Velencei-tó, a Fertő tó vagy például a tatai Öreg-tó partján zajló megalomán és környezetpusztító beruházásokat.”

Emellett folytatnák civil kezdeményezésekkel összefogva a faültetést, támogatnák a fenntartható erdőgazdálkodást és az erdők klímaadaptációs felkészítését, illetve kiterjesztenék a védett erdőrezervátumok területét.

Mezőgazdaság

Erősítenék az élelmiszer-biztonsági ellenőrzéseket és támogatná az ökológiai gazdálkodást, elősegítve az egészséges és biztonságos élelmiszer-termelést és a fosszilis energia visszaszorítását. Ez a típusú gazdálkodás pozitív környezeti és egészségügyi vonzatán keresztül kisebb társadalmi költségekkel járna, mint a hagyományos gazdálkodás. Ennek elérésére tudásközpontot hoznának létre, információs kampányt kezdeményeznének, valamint Új Nemzeti Agrárkönyezetvédelmi Programot indítanának.

„Kibocsátáscsökkentési céljaink teljesítése, a környezet vegyi anyagokkal való terhelésének csökkentése és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás is csak a mezőgazdasági termelés jelentős átalakításával lehetséges.”

Közlekedés

A program fejlesztené a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedést, valamint ösztönözné a forgalomcsillapítást a levegőszennyezés csökkentése érdekében. Az áruszállításban az alacsony kibocsátású alternatívákat helyeznék előtérbe, de a kevesebb szállítást igénylő helyi termékeket is támogatnák. Emellett támogatnák az alternatív hajtású járművekre való átállást is.

Fejlesztenék. Fotó: Rácmonár Milán

Körforgásos gazdaság

A program hangsúlyozza a hulladékmegőrzés fontosságát, az „egyszer használatos kultúra” visszaszorítását. Ennek érdekében felhasználnák az Unió körforgásosgazdaság-csomagját, támogatnák a többször használatos termékeket és csomagolásokat, és a termékgyártókra is kiterjesztenék ennek felelősségét. Fellépnének a termékek idő előtti szándékos elavulásával szemben is, és támogatnák azok javítását. Az uniós elvárásoknak megfelelően bevezetnék a bio- és a textilhulladékok szelektív gyűjtését, komposztálását és újrahasznosítását is.

Zöld intézmények

A program szerint az klímaválsággal egyértelművé vált, hogy a lehető legmagasabb szinten kell képviseltetni a zöld szakpolitikai célokat. A környezet- és természetvédelmi intézményrendszert az alapoktól kívánják újraépíteni a szennyezőkkel való hatékony fellépés érdekében.

Emellett bővítenék a nemzeti parkok állományát, érvényesítenék a Natura 2000 hálózat védelmi céljait, valamint a vízügy és erdészet célkitűzéseit az ökológiai- és klímaválság elvárásaihoz igazítanák.

A „szennyező fizet” elvét is érvényesítenék: eszerint a fenntarthatóság terhe nem a rosszabb helyzetben lévő társadalmi csoportokra hárul, hanem azokra, akik a szennyező tevékenységeket elkövetik.

„Megengedhetetlen, hogy egy-egy gazdasági szereplő profitjának környezetkárosító következményeit az emberek és más vállalkozások adóiból fizessük meg.”

Nevelés, tudatosság

A program szemléletformáló és életmód kampányokat indítana a környezetvédelem fontosságának megértetése érdekében, ezzel segítve a környezetileg hasznos és az életminőséget javító döntések meghozatalát. Emellett erősítenék a fenntarthatóságra nevelést az oktatásban, az óvodáktól egészen a felsőoktatásig.

„A civilek kiemelkedő szerepet játszanak a szemléletformálásban, ezért szoros együttműködést kínálunk nekik.”

A teljes program elolvasható a 99 Mozgalom blogján.

(Borítókép: Pixabay/TitusStaunton)