A tavon minden évben több száz hektárnyi vízfelületen vágják a hínárt a halgazdálkodási társaság szakemberei az erre a célra szolgáló csónakokkal. Sokan talán nem is értik, miért van szükség a hínárkaszálásra, pedig a munka elvégzése életmentő a halak számára – írja az Index.hu.

A sulyom nevű vízinövény – bár sok bosszúságot okoz a strandolóknak – közkedvelt a Tisza-tónál, gondoljunk csak arra, hogy csokoládé ízesítésére is használják.

A Tisza-tó már elmúlt negyvenesztendős, ami egy mesterséges létesítmény esetében nagy időnek számít. Koránál fogva folyamatos gondozást igényel, amit hínárkaszálással igyekszik ellátni a Tisza-tavi Sporthorgász Kft., mivel a kaszálás jó hatással van a haltáplálék-szervezetek szaporodására, és csökkenti az oxigénhiány kialakulásának esélyét. 

És nem utolsósorban ezáltal nő a horgászható vízfelületek nagysága. Idén azonban már nem folytatják a hínárkaszálást, ugyanis bíznak abban, hogy az elvégzett munkával sikerült elejét venni a nem kívánatos biológiai folyamatoknak a szokatlanul meleg nyár hátralévő részére.

Pixabay/akos147