A Tasmániát megtaláló Tasman felfedezte, a Csendes óceánt végigjáró Cook kapitány elnevezte, a Bounty híres kapitánya, William Bligh pedig feltérképezte a Fidzsi-szigeteket. Ő még csak húsz szigetre lelt rá, az utókor több mint 300-ra. David Attemborough ifjú kutatóként népzenét gyűjtött itt és részese lehett egy csodának a fehér cápával. A tokiói olimpián a Sevens from Heaven, vagyis Fidzsi mennyei hetes rögbicsapata ejtette ámulatba a világot a játékával és az énekével.

Ha a csendes-óceáni Fidzsi-szigetek feltűnik a hírekben, cikkekben, annak általában természettudományos megfigyelés, csoda az oka. Meg a rögbi. Honlapunk közel egy éves története során kétszer foglalkoztunk eddig az Óceánia dél-nyugati részén található szigetcsoporttal. Íme a harmadik alkalom, mivel riói után a tokiói olimpián ámulatba ejtették a világot, ahogyan egyetlen aranyukat megszerezték és megünnepelték.

Attenborough és a csoda a fehér cápával

A 20. század közepén, ifjú kutatóként, egyben a világ egyik legnagyobb népzenegyűjtőjeként járt itt David Attenborough, akinek a térségben szerzett tapasztalatait 95. születésnapja alkalmából foglaltuk össze.

Mint később visszaemlékezett, bárhol megfordult, a kis vacak magnójával mindenhol felvette a zenét, alighanem a legkülönlegesebb élmény pedig Fidzsin érte. Felkeresett egy helyi papot, akiről az a hír járta, hogy az énekével a teknősöket ki tudja csalogatni az óceánból. A brit természettudósnak szerényen, de megerősítette legendás hírét, hozzátéve, hogy ha jól csinálja,

a fehér cápa is hallgat az énekére.

Egy óceánra néző sziklán bebizonyította mindezt: miután énekelni kezdett, hirtelen megjelent egy teknős, majd eltűnt, nem sokkal később ugyanazon a helyen felbukkant egy fehér cápa, saját bevallása szerint Attenborough-t is lenyűgözve.

A bikacápák barátsága

A szigetekhez tartozó Shark Reef Marine Reserve a világ egyik legkeresettebb búvárparadicsoma, amelyről nemrégiben tett közzé egy sajátos tanulmányt a Guardian. Eszerint, mint honlapunkon is olvasni lehetett: a bikacápák igénylik a társaságot, de meg is hálálják: társas kapcsolatokat alakítanak ki: egyes cápák bizonyos egyedeket előnyben részesítenek, másokat pedig elkerülnek.

A kutatók 3000 cápás merülés adatait vizsgálták meg. Az akár 3 és fél méteresre és 200 kilósra megnövő vízi csúcsragadozók között a merüléseket tizenhárom éven át hajtották végre, közben 91 bikacápa viselkedését jegyezték fel, miután megtanulták megkülönböztetni őket a külső jegyeik, például a hegek, a deformált vagy hiányzó uszonyuk alapján. 

Tasman, Cook kapitány, Bligh kapitány és a kannibálok

Miközben Fidzsi felfedezése a Tasmániát először megtaláló holland Abel Janszoon Tasman utazásához kötődik, nevét pedig közvetett módon Cook kapitánytól kapta, aki a tongaiaktól hallott először e szigetekről, feltérképezése a Bounty híres-hírhedt kapitányának, William Bligh-nak az érdeme. Miután 1783-ban végijárta a Csendes-óceánt Cook kapitánnyal, 1789-ben Bligh kapitány húsz szigetet írt le. Aztán mint az utókor kutatásaiból kiderült, az Új-Zélandtól 2000 kilométerre található, két nagyobb szigetet is magába foglaló Fidzsi összesen 322 szigetből áll, és közülük több mint százat laknak emberek.

A 20. század első feléig tartotta magát itt a kannibalizmus,

amelynek magyarázata az ellenségek megsemmisítésének szándéka, továbbá a nagytestű húsadó háziállatok hiánya.

Közel 900 ezer lakosával ma Óceánia harmadik legnépesebb országának számít. Mivel hegyei 1300 méter fölé nyúlnak, a tengerszintről bámulatos és hatalmas egzotikus világ tárul a hajósok elé, különösen úgy, hogy a vulkanikus eredetű hegységek között korallzátonyok tarkítják a látványt. 

1956 és Fidzsi

Amikor 1956-ban először rendeztek olimpiát Ausztrália és Óceánia térségében, mégpedig Melbourne-ben, a viszonylag közeli helyszín Fidzsin is kiváltotta az ingert, hogy részt vegyen a játékokon. Azóta is rendszeresen feltűnik a küldöttsége, mitöbb kétszer a téli olimpiára is delegált versenyzőt, egy sífutó és egy alpesi síző személyében. Érmet viszont 2016-ig sem nyári, sem téli olimpián nem nyert, ekkor azonban a hetes rögbi felkerült a műsorra.

Rióban a korábbi brit kapitány Ben Ryan vezetésével végigverték a mezőnyt, a döntőben 43-7-es kiütéses vereséget mértek Nagy-Britanniára. Nemzeti ünnepet hirdettek az első olimpiai győzelem tiszteletére, Ryan pedig „Sevens Heaven: The Beautiful Chaos of Fiji’s Olympic Dream” címmel könyvet írt a félelmetes rögbicsapatról. Az pedig tavaly nyáron eldőlt, hogy a csodacsapatról film is készül, Ben Ryan a közösségi oldalán jelentette be, hogy a kampány során

elég adomány gyűlt össze a forgatáshoz, amelynek helyszíneként ragaszkodtak Fidzsihez.

A csapat ereje a játékosok fizikai képessségei, sebessége és ügyesssége mellett az együttes lenyűgöző hozzáállásában, tagjainak lelki világában és erős összetartozás-élményében rejlik. Most, miután a tokiói olimpiai döntőben egy szomszédvárat, Új-Zélandot legyőzve sikerült a címvédés, mindennek csodájára jár a világ: himnuszéneklésük, imáik az égig emelték e különös sportembereket.

Kiemelt kép: Wikipedia Commons