Civilek palackokból öntöttek vizet a Velencei-tóba, hogy felhívják a figyelmet a vízpótlás szükségességére, nagyon súlyos ugyanis a helyzet, két év alatt eltűnt a tó vizének 44 százaléka – olvasható a Népszavában.

A cikk szerint a Civilek a Velencei-tóért szimpatizánsai mintegy százan jelentek meg szombaton a Légyott fantázianevű megmozduláson, hogy vizes palackjaik tartalmát a tóba öntsék.

Vas Péter, a figyelemfelkeltő akció szervezője úgy nyilatkozott, egy évvel ezelőtt a Velencei-tó állapotának megőrzése érdekében egy 10 pontból álló petícióhoz mintegy ötezer aláírást gyűjtöttek. Az évfordulóhoz kapcsolódóan és a tó körül kialakult problémák miatt most újból megmozdulást szervezett a csoport. Vas arról is beszélt, hogy a vízügyi igazgatóság hivatalos adatai szerint rengeteg víz hiányzik a tóból, a politikusok mégsem csinálnak semmit, pedig fontos lenne, hogy intézkedjenek.

ITT VAGYUNK OTTHON2021. július 31-én, 11 órakor, LÉGYOTT a Holdfény szabadstrandon!A PROGRAMUNK:- Köszöntés- Partfal- VízPart- Nem Parti részek- Vízpótlás- Hozzászólások- Búcsúszó

Közzétette: Civilek a Velencei-tóért – 2021. július 27., kedd

Július elején bejelentették, hogy hamarosan elindul a vízpótlás, ami nem szokatlan, ezúttal azonban nem a zámolyi vagy a pátkai víztározóból érkezik az utánpótlás, hanem a kincsesbányai vízbázisból. A kincsesbányai karsztvíz Székesfehérvár vízellátásában is fontos szerepet játszik, így csak ennek szem előtt tartásával kerülhet víz a tóba.

A borítókép illusztráció