Idén a szokásosnál korábban, már július 13-án felbukkant az első átnyaraló kígyászölyv a Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén – írja a Magyarvadász.hu.

A szakportál cikkéből kiderül, július 22-én a Csanádi pusztákon is megjelent egy példány, amelyet azóta számos alkalommal megfigyeltek.

A kígyászölyvek Magyarországon elsősorban az Északi-középhegységben költenek. A dél-alföldi pusztákon rendszerint július második felében jelennek meg első példányaik. Ezek még nem a vonuló egyedek, hanem fiatal, ivaréretlen madarak, illetve olyan öreg példányok, amelyeknek az adott évben valami miatt sikertelen lett a költésük.

A Kígyósi-pusztán július 13-án megfigyelt madár egy másod- vagy harmadéves, fiatal példány volt. A védett területen jóízűen falatozott: előbb egy mezei pocok, majd egy vízisikló esett áldozatául. Azt még nem tudjuk, hogy csak rövid időre állt meg, vagy átnyaralóként egészen az őszi vonulásig a térségben marad.

A Csanádi pusztákon július 22-én, az Ifjú Kócsagőr-program keretében tartott terepbejárás során fedezték fel az első kígyászölyvet a Montág-pusztán. Egy öreg példány volt, amelyet azóta is folyamatosan látnak ugyanazokon a beülőhelyeken.

A kígyászölyvek általában a nyár közepén, de legkésőbb augusztus elején húzódnak le a nagy kiterjedésű alföldi pusztákra. Itt vedlenek, s az itteni mocsaras területek, gyepek, legelők, kaszálók stabil táplálékbázist biztosítanak számukra, így fel tudnak erősödni, mielőtt elindulnának afrikai telelőhelyükre.

A borítókép illusztráció. Fotó: Wikipédia/MarioM