A Tisza-tó környékét zöld és nem zöld beruházásokkal fejlesztik, helyenként ez rá is fért, míg máshol nem kellett volna megzavarni a harmóniát. Tiszafüreden tavasszal adták át a tó környékének legnagyobb és legmodernebb, valóban tetszetős játszóterét, amely árnyékot is adott volna a júliusi forróságban, ha használni lehetett volna. A hónap derekán felkerestük és a képeinken megörökítettük a helyszínt, a június végi viharkár nyomait. A játszótér környékén feltűnő családok nem értették, miért kellett ennyi időre lezárni a területet. Mi sem.

Miközben nyaranta szinte minden magyar szem a Balatonra figyel, amelynek súlyos gondjaival honlapunkon visszatérően foglalkozunk, érdemes elindulunk a másik irányba is, a mesterséges természeti paradicsomnak nevezhető Tisza-tóhoz. Lenyűgöző ártéri erdeinek, nádasainak, madárvilágának környékét az elmúlt évtizedekben több helyen az elhanyagoltság jellemezte, míg az utóbbi évek inkább a fejlesztésekről szólnak, amelyek egy része valóban tetszetős.

Ilyen az új tókerülő kerékpárút.

Különösen az északi, Poroszlót és Tiszafüredet a 33-as út mentén összekötő része látványos lett, elsősorban az új hidaknak köszönhetően.

Gondozott és szép lett a sarudi strand, itt azért már megkérdőjelezhető, a tekintélyes méretű és hanghatású vízi játszótér mennyire illik a nádi világba, hiszen éppen azt veszi el a Tisza-tótól, ami fő arculatát adja: ember és természet harmóniáját, nyaralás közben is.

A legjobb játszótér, amelyet a legrosszabbkor zártak be

Egy másik új, szárazföldi játszótérrel egészen más gondok adódtak idén. Ha az ember a gyermekeinek nyáron a Tisza-tó körül 11 óra és 16 óra között, vagyis a bőrgyógyászok által napon nagyon nem ajánlott időszakban programot keres, egy árnyékos játszótér lehet a legjobb megoldás. Tiszafüreden, a Tisza-tó fővárosában a keresővel hamar rá is találni a helyi városligeti játszótérre, amely a vélemények alapján 4,7-es pontszámmal messze kiemelkedik a mezőnyből. További előnye pedig, hogy fák veszik körül, legalábbis a központi, lényegi részét.

Könnyen meg is találtuk július derekán, az agysorvasztó melegben. Egyetlen baj volt vele: használhatlannak bizonyult. A bejárathoz kitett közlemény szerint a június végi viharkár miatt zárták be júliusra, éppen arra az időszakra, amelyben talán a legnagyobb igény lett volna rá. A környéken feltűnő, a nap elől menekülő családok, szülők azonban, úgy tűnt, joggal tették fel a kérdést, miért tart egy hónapig a rendbehozatala.

A kerítésen belül tíz fát számoltunk meg, egy részük túl kicsi volt ahhoz, hogy bárkire is veszélyes legyen egy további viharban. A nagyobb fák törékeny ágait, lombjait pedig már megoldotta a június végi égi csapás, amelynek nyomai, mint képeinken látszik, ott hevertek a földön. Becslésünk szerint egy munkanap alatt el lehetett volna szállítani őket. Ám a hirdetésnek megfelelően csak július vége felé lehett újra használatba venni a területet.

Vasmaris, a helyi érték

Az előzményekhez és a hely értékének megmutatásához térjünk most vissza a tavaly júliusra. Egy éve Ujvári Imre, Tiszaüred polgármestere Facebook-posztjában jelentette be:

A Tisza-tó legnagyobb és legmodernebb játszótere létesül közel 1600 négyzetméteren, a fák árnyékában, kerítéssel körülvéve, két bejárattal. Az elkerített részen a következő játékelemek lesznek: játszóvárak, akadálypálya, rugós hinták, kötélpálya trambulin, körhinta, fészekhinta, kötélpiramis, ping-pong asztal. Ezen kívül a domboknál egy kisebb csúszdapark (iker-és csőcsúszdák) kap helyet kapaszkodókkal, mászókötéllel, valamint alagutak is lesznek beépítve. Mind a játszótéri játékok, mind pedig a csúszdák környéke öntött gumiborítással lesz ellátva. Az új közösségi tér a látogatók igényes és minőségi szabadidő eltöltését fogja biztosítani.

Milyen lesz az új játszótér a Városligetben?A Tisza-tó legnagyobb és legmodernebb játszótere létesül közel 1600…

Közzétette: Ujvári Imre – 2020. július 22., szerda

Idén áprilisra el is készült a nagy mű, a Zöld Város Projekt keretében a Tisza-tó legnagyobb játszótérkialakítása mellett a főteret is átalakították. Több mint félmilliárd forintból több mint kétszáz négyzetméteren jött létre új zöldfelület, több mint százhúsz fát, valamint cserjéket, virágokat is ültettek.

A helyiek által Vasmarisnak hívott Városligeti közparkban építették fel a 15 elemből álló 1500 négyzetméteres bekerített játszóparkot.

A kerítésen kívül elviselhetetlen a forróság

A nem elkerített részen pedig valóban egy kisebb csúszdaőpark, tó, kilátópont várta innentől kezdve a gyerekeket, családokat. Ez a terület azonban a kánikulában tapasztalataink szerint használhatlan a leégés, bőrbetegségek, hőguta kockázata nélkül, leszámítva persze a csúszdák között kialakított alagutakat.

Így érkeztünk el július második feléig, amikor végre megint meg lehetett nyitni az árnyas, védettséget és gyermeki örömöt adó részt. Az önkormányzat erről újabb hirdetményt adott ki.

Tájékoztató a Városligeti játszótér megnyitásáról!

Közzétette: Tiszafüred Város Önkormányzata – 2021. július 21., szerda

Megkerestük a tiszafüredi önkormányzatot, miért kellett az új játszóteret egy hónapra lezárni, milyen munkálatok zajlottak le pontosan a területen. Amennyiben választ kapunk, közöljük.