Öt népszavazási kezdeményezés hitelesítését tagadta meg pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kérdések az üvegházhatású gázok kibocsátásával, a milliárdosok különadójával, a pártok költségvetési támogatásával, az ingyenes egészségüggyel, valamint a köznevelési intézmények vezetőinek megválasztásával foglalkoztak – olvasható az Azüzlet.hu oldalán.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet ideje alatt november 6-ától nem lehetett népszavazásokat kezdeményezni, a kormány azonban július 21-étől ismét lehetővé tette az országos népszavazás kezdeményezését, a már benyújtott kezdeményezések esetében pedig a határidők újraindultak, így az NVB pénteki ülésén el tudta bírálni a korábban már benyújtott kezdeményezéseket.

Keresztényi Zoltán magánszemély kérdése arra vonatkozott, hogy a részben vagy egészben állami költségvetésből finanszírozott köznevelési intézmények vezetőjének megválasztásánál az intézmény fenntartójának, a nevelőtestületnek és a szülői szervezetnek a diákönkormányzattal együtt egyharmad-egyharmad szavazati joga legyen.

Az NVB többsége megtagadta a kezdeményezések hitelesítését, mert az nem felel meg az egyértelműség követelményének.

A Magyar Munkáspárt három kezdeményezésének hitelesítését is megtagadta az NVB. Az első az alaptörvényre hivatkozva – amely szerint mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez – mindenki számára elérhető, ingyenes, államilag biztosított egészségügyet szeretett volna bevezetni. Az NVB egyhangú döntéssel megtagadta a hitelesítését, mert a kérdés érinti a társadalombiztosítási ellátásról szóló törvényt, márpedig az járulékokról szóló törvénynek minősül, amiről nem lehet népszavazást tartani.

A második kérdés arra vonatkozott, hogy a magyarországi politikai pártok ne részesüljenek költségvetési támogatásban, az NVB egyhangú döntéssel ezt sem hitelesítette, mivel a pártalapítványok támogatásáról a központi költségvetés rendelkezik, így a kérdés  tiltott tárgykörbe ütközik.

A harmadik kérdés azt célozta, hogy “a milliárdosok különadóval járuljanak hozzá a koronavírus járvány költségeihez”, de az NVB ennek a hitelesítését is egyhangúlag megtagadta, mert az új adónem bevezetéséről sem lehet népszavazást tartani, emellett a kérdés nem egyértelmű, például nem tartalmazza, ki lenne az adó alanya, ki tartozik a “milliárdosok” fogalmi körébe, és, hogy jövedelem- vagy vagyon alapján kell-e kivetni az új adót.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke azt a kezdeményezést nyújtotta be hitelesítésre, hogy Magyarország 2030-ra 65 százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

Az NVB nem hitelesítette a kezdeményezést, ugyanis egy eredményes népszavazás három évig köti az Országgyűlést, a kezdeményezés azonban 2030-ig teljesítendő kötelezettségvállalás bevezetését célozza. Így a kérdés az NVB többsége szerint megtéveszti a választókat, amikor azt sugallja, az “igen” válasszal öt-hat évig tartó kötelezettséget róna az Országgyűlésre.

Az NVB pénteken elnapolta a Civil Mozgalom Egyesület tavaly szeptemberben benyújtott és a kötelező védőoltással kapcsolatos kezdeményezésének elbírálását. A kormány ugyanis csütörtökön úgy döntött, hogy az egészségügyi dolgozók számára előírja a kötelező védőoltást, ez azonban még nem jelenhetett meg az NVB határozattervezetében, így a testület úgy döntött, későbbre halasztja a döntést.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük 15 napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

Borítókép: Pixabay/8385