Egy tűzveszélyes műszaki hiba miatt egy időre a pályája is módosult a Nemzetközi Űrállomásnak (ISS), amikor egy újonnan csatlakozott orosz kutatómodul fúvókái váratlanul bekapcsoltak, kimozdítva a helyéről a teljes komplexumot – írta a Telex.hu a CNN-re hivatkozva.

A Nauka kutatómodul – amely a tervezettnél csaknem tizennégy évvel később készült el – csütörtökön csatlakozott az űrállomáshoz, 8 órányi repülés után.

A Proton-M rakétával végzett felszállás után már volt jele annak, hogy nem ment minden üzemszerűen, a modul ugyanis a földi irányításnak nem küldött jeleket.

A csatlakozás ennek ellenére sikerült az ISS Zvezda nevű orosz moduljánál a tervek szerint. Ezután azonban, amikor az űrhajósok kinyitották a modul ajtaját, az egység meghajtója váratlanul beindult. A tűzveszélyes helyzetben a ISS pozíciója is módosult, több mint tíz percre a kapcsolatot is elveszítette vele a földi irányítás.

Az üzemanyag adagoló rendszer átvizsgálásának idejére az orosz egységből az űrhajósok átmennek az amerikai egységbe – közölte a Ria Novosztyi. A vizsgálatot az orosz fél folytatja le.

Igaz, a houstoni földi irányítás arra kérte az űrhajósokat, nézzenek ki az ablakokon, hogy látnak-e törmelékeket az űrállomás körül. A történtek ellenére ugyanakkor a NASA szerint sem az űrhajósok, sem az űrállomás nem volt veszélyben, kár sem keletkezett az emberiség legdrágább építményében.

A NASA korábbi helyettes vezetője, szerint azonban intő jel lehet a műszaki hiba. Lori Garver ellenőrizhetetlen kockázatnak nevezte, hogy az orosz fél gyártási munkájába nem láthatnak bele.

Borítókép: Pixabay/WikiImages