Sok a bepótolni valója akad nyáron a Felelős Gasztrohősöknek. A civil kezdeményezés tagjai részt vettek számos nyári tábor programjában, rövidesen beszállnak a Food Wave uniós projektbe is, és kampányt indítanak a vízminőséggel kapcsolatban is.

Nálatok mi folyik? Ezzel a címmel indít augusztusban kampányt a Felelős Gasztrohős Alapítvány. A szervezet azokat a rendezvényeket igyekszik bepótolni, melyek a koronavírus-járvány miatt elmaradtak.

Menü. Fotó: Felelős Gasztrohősök

Ilyen a többi között a Pécsre tervezett Zöldülők Vására, ami a hazai környezetbarát termékek gyártóit és forgalmazóit köti össze.

„Augusztusban készülünk egy háromhetes kampánnyal, ami a vízminőségről és a takarékosságról szól majd. Beszélünk az édesvíz megőrzésének fontosságáról, de az élelmiszereink vízlábnyomáról, illetve a csapvíz minőségéről, és a takarékosságot elősegítő gyakorlati tippeket is adunk” – mondta Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője a Very Important Planetnek.

Pótlás. Fotó: Felelős Gasztrohősök

Az InnoMax-díjas szervezet számtalan programot szervez a lakosság és a vendéglátóhelyek bevonásával. A gasztrohősöket több nyári táborba is meghívták, ahol játékos formában adják át az információkat, formálják a szemléletet.

Adatok. Fotó: Felelős Gasztrohősök

A kitelepülések alkalmával a felnőtteket is bevonják a csapatépítő játékokba, amelyek olyan témákat dolgoznak fel, mint a hulladékkezelés, vagy szezonalitás a gasztronómiában.

„Külön programokkal készültek korosztályonként, az óvodásoknak a Gasztróhős Palánták, illetve a kisiskolásoknak a Gasztrohős Padtárs. A nagyobbaknak a diákpróbatétel javasolt, ez egy másfél órás program, ahol az akadálypálya egyes pontjain egy-egy környezetvédelemmel kapcsolatos témával ismerkedhetnek a gyerekek” – mondta a szakember.

Ecsetelés. Fotó: Felelős Gasztrohősök

A Food Wave projekt célja a fenntarthatóbb és igazságosabb élelmezési lánc kialakítása.

A programot, amelyhez az alapítvány harminc más partnerrel együtt csatlakozott, Milánó városa és az Európai Unió közösen szervezi.

„Itt is a fiatalok szemléletformálása a fő irány, a Diákpróbatétellel veszünk részt ebben a nemzetközi akcióban, miután támogatást kaptunk arra, hogy ingyen elmehessünk három gimnáziumi és ugyanennyi egyetemi csoporthoz ősszel, erre még lehet jelentkezni” – tette hozzá Szabó Eszter.

Kirakós. Fotó: Felelős Gasztrohősök

A Felelős Gasztróhős Alapítvány a fenntartható és egészséges étkezést támogatja környezetbarát gasztronómiai megoldásokkal. Jelmondatuk, hogy mindenki lehet hős, és falatonként kell megváltoztatni a világot.

Borítókép: Pixabay/ Skitterphoto