Nemzetközi kutatás indul, hogy megtalálják az idegen intelligencia lehetséges nyomait – írja a 24.hu a Live Science cikke alapján. A Galileo Projectet Avi Loeb, a Harvard Egyetem Csillagászati Tanszékének feje vezeti.

A szakember az utóbbi időkben a földönkívüliekkel kapcsolatos elméleteivel került be a hírekbe, idén egy könyve is megjelent, melyben azt írta, egy idegen szerkezet suhanhatott át 2017-ben a Naprendszeren.

Loeb és kollégái az új projektben arra törekednek majd, hogy olyan jeleket azonosítsanak, melyek még aktív technológiai civilizációktól származnak. A csapat csillagászati vizsgálatok és teleszkópok adatait fogja elemezni, és új algoritmusokat is kifejleszt majd mesterséges intelligencia segítségével. A szakértők lehetséges csillagközi utazókat, idegenek által épített műholdakat, illetve azonosítatlan égi jelenségeket fognak keresni.

Loeb úgy gondolja, a tudomány nem utasíthatja el a stigmák és a kulturális preferenciák miatt a potenciális földönkívüliekkel kapcsolatos magyarázatokat.

A kutató kiemelte, szó szerinti és átvitt értelemben is új távcsöveken át kell szemlélődnünk. Loeb korábban felvetette, hogy a 2017-ben észlelt ‘Oumuamua, a Naprendszer első ismert csillagközi objektuma egy idegenek által épített napvitorla lehetett. A fizikus szerint az ‘Oumuamua több furcsa tulajdonsága is megmagyarázható egy mesterséges szerkezettel. A kutatót hipotézise miatt rengeteg kritika érte, a szakértők többsége szerint elképzelése tudományos szempontból megalapozatlan és szenzációhajhász.

Borítókép: Pixabay/ KELLEPICS