Margitszigeti piknikkel ünnepelte az első évét a Munch. A fiatalokból álló csapat tavaly arra vállalkozott, hogy megmenti a kidobásra szánt éttermi ételeket, úgy, hogy azokat egy telefonos applikáció segítségével féláron tovább értékesíti. A platformmal korábban ebben a podcastban foglalkoztunk.

45000 ezer adagnál tartanak a Munchosok, ennyi ételt mentettek meg egy év alatt. Az alkalmazás 11 városban szerepel a legnépszerűbb applikációk sorában. A platformon keresztül éttermek, pékségek boltok és szállodák is értékesíthetik kedvezményesen a jó minőségű ételeket.

Piknik. Fotó: Rácmolnár Milán

„Néhány ambiciózus egyetemistaként kezdtük a startupot, egy Az egy év alatt jelentősen megnőtt a közösségünk, a mobil applikációnkat 80 ezer ember töltötte le, és 200 felett van azoknak a vendéglátóhelyeknek a száma, akik csatlakoztak hozzánk”– mondta Wettstein Albert a Munch társalapítója a Very Important Planetnek.

A magyar társadalmi startup-ba a kereskedelmi televízióból ismert öt Cápa, azaz öt üzletember is beszállt, fejenként 3 millió forinttal, ebből az összegből tudtak szintet ugrani. Júliusban kiléptek az országhatáron túlra is, Kolozsváron már elérhető az alkalmazás, heteken belül Marosvásárhelyen, majd Temesváron és Bukarestben is lehet majd ételt menteni.

Zsákolva. Fotó: Rácmolnár Milán

„Az applikáció eredetileg magyar nyelvű, de már elkészült a román verzió is. A szomszédos országban is felállt egy vegyes nemzetiségű Munch csapat.

Ők biztosítják a működést, ezt a tevékenységet jelenlét nélkül nem lehet biztosítani. A vendéglátás a személyességről szól” – tette hozzá Wettstein Albert.

Alkalmazás. Fotó: Rácmolnár Milán

Az applikációt folyamatos fejleszteni kellett, ma már a térképen külön listázhatóak a termékek, az idősávok is elérhetőek, és egy kattintással lehet fizetni.

„A kezdeti alkalmazás eléggé döcögött, amikor csatlakoztam a társasághoz. A fiúk ötleteivel is ki kellett egészíteni, gyorsítani kellett a rendelésen. A felhasználók szerencsére nagyon aktívak, új funkciókat ajánlanak, vagy jelzik a hibákat. Akik egyébként ezt megteszik egy-egy adag ételt is kapnak tőlünk” – mondta Foltányi Kolos a csapat IT-szakembere.

A kezdeményes egy éves tevékenységével körülbelül 118 tonna üvegházhatású gáz kibocsátását előzte meg.

„A vállalkozásunk három dologról szól, az ételmentésről, az értékteremtésről és a jótékonykodásról. Vannak olyan ételeink, amelyeket nem tudunk féláron értékesíteni, ebben az esetben olyan nélkülözőket keresünk, akiknek el tudjuk ingyenesen juttatni. Az önkormányzatokkal itt lehet közös pontunk a későbbiekben” – mondta a Wettstein Albert.

Menü. Fotó: Rácmolnár Milán

A Munch elérhető a böngészőből és telefonos alkalmazás segítségével is. A kezdeményezés elnyerte az „Év Fenntartható Vállalkozása díjat”, és a „Highlights of Hungary” különdíját.

Borítókép: Rácmolnár Milán