A világgazdaság fellendülésének fényében kitermelésük jelentős növelésében állapodtak meg az OPEC+ csoport országainak szakminiszterei vasárnap tartott online tanácskozásukon – írja az MTI.

A döntés értelmében a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamait és szövetségeseiket, köztük Oroszországot magában foglaló, OPEC+ néven emlegetett csoport augusztustól kezdve minden hónapban napi 400 ezer hordóval növeli a kitermelést, amíg ki nem vezetik a napi 5,8 millió hordós termelési kiigazítást.

Az olajpiaci fejleményeket és az együttműködésben részt vevő országok teljesítményét decemberben tekintik át újra és értékelik a szakminiszterek. Jelenleg azt tervezik, hogy 2022 szeptemberének végéig megszüntetik a termelés kiigazítását, de mindez függ a piaci feltételek alakulásától.

Ezzel együtt is a miniszterek úgy döntöttek, hogy hat hónappal, 2022 decemberig meghosszabbítják a 2016 decemberében aláírt és azóta időről-időre újra jóváhagyott együttműködési megállapodásukat. Így nagyobb mozgásterük marad arra az esetre, hogy az új koronavírus mutációi miatt megtorpan a világgazdaság fellendülése.

Borítókép: Pixabay/ awsloley