A meteorológusok szerint részben „a rendszer monumentális kudarca” felel a több mint 180 halálesetért és a milliárdos károkért, amit a sok eső miatti árvíz okozott – írja a 444.hu.

A Times azt írta, hogy a katasztrófa első jeleit 9 napja fedezte fel egy műhold, ami a Rajna körüli dombok felett 800 kilométerre keringett. A következő napokban egy tudóscsoport a német hatóságoknak olyan előrejelzés-sorozatot küldött, ami meglehetősen pontosan megjósolta, hogy a Rajna-vidéket hamarosan „extrém árvíz” önti el.

Ehhez képest az árvíz útjában lévő emberek többsége folytatta az életét. A német kormány most azt méri fel, hány ember életét menthették volna meg, ha evakuálják a veszélyzónákat. A legnagyobb német napilap, a Bild azt kérdezi, megbukott-e a katasztrófavédelmi ügynökség. Szövetségi tisztviselők szerint túl sok átlagember hagyta figyelmen kívül a figyelmeztetéseket.

Angela Merkel német kancellár azt ígérte, hogy a szövetségi kormány és a tartományok együtt tesznek a természeti csapás sújtotta területek fokozatos újjáépítéséért, a kormány már szerdán elindít egy rövidtávú segélyprogramot.

Olaf Scholz pénzügyminiszter a Bildnek azt mondta, több mint 300 millió eurót készít elő gyorssegélyekre. A vezetőknek hosszú távú újjáépítési programot kell kidolgozniuk, ami a korábbi árvizek tapasztalatai alapján több milliárd euróba is belekerülhet.

A borítókép illusztráció: Pixabay/Hans