A magyarországi túrajelzések között aligha találni ötletesebbet annál, mint amilyen a Jane Goodall Tanösvényen vezeti az embert. A hármashatárhegyi vitorlázórepülőtér fölött, a Vörös-kővár oldalában található gyalogúton ugyanis a névadó primatológusnak, a csimpánzok legismertebb kutatójának sziluettje vezeti az embert a különleges mikroklímájú vidéken, ahol a Budai-hegység vonulatai egyedi látószögből tárulnak elénk.

Érdemes viszont közelre is figyelnünk. A tanösvényt létrehozó Jane Goodall Intézet célja az volt, hogy felhívja a figyelmet arra a nagyon alábecsült természeti kincsre, amit ez a hegyoldal jelent, így védelmet nyújtva az itt élő ritka élőlényeknek.

A látogatók a környék állat- és növényvilágát megismerve és megszeretve, bizonyosan jobban vigyáznak majd rá.

A látogatók a környék állat- és növényvilágát megismerve és megszeretve, bizonyosan jobban vigyáznak majd rá.

Az intézet megfogalmazása szerint a környék folyamatosan ki van téve az urbanizációs nyomásnak: rekreációs helyszín, sportrendezvények házigazdája, mellette közkedvelt kutyasétáltató, ráadásul bulik színtere. Eldobált sörösdobozok, üvegek, illegális tűzrakóhelyek szomorították el errefelé a természet rajongóit.

A haragossikló élőhely-védelmi program keretében azonban elkezdődött a Vörös-kővár megmentése. 2016-ban öt rádió-nyomkövetővel ellátott sikló monitorozását kezdték el, Jane Goodall pedig abban az évben, magyarországi látogatásakor személyesen engedett vissza két korábban befogott egyedet. Jane-nek és Valinak nevezték el őket a természettudós teljes neve, Valerie Jane Goodall után.

Rácmolnár Milán galériája:

Borítókép: Rácmolnár Milán