Az egészségügyi dolgozóknak kötelező oltakozni. A kínai vakcinával kapcsolatban azt mondta a Kossuth rádióban, hogy minden olyan vélemény, ami bizonytalanságot kelt, az baj.

Orbán Viktor szokásos, pénteki rádióinterjújában azt mondta, a harmadik oltást illetően a vélemények megoszlanak, hogy kell-e. Ő és a kormány úgy látja, olyan véleményt nem ismernek, hogy ártana. Ezért úgy döntöttek, lehetővé teszik a harmadik oltás felvételét, augusztus 1-től, de azt javasolják, a második oltás után teljen el négy hónap. Ezen kívül a háziorvosok dönthetnek másként is. Időpontot kell majd kérni, oltási rend nem lesz. A háziorvos dönti el, hogy melyik vakcina kell majd. Augusztus 1-től lesz lehetőség a harmadik oltás felvételére. Az oltás továbbra sem kötelező, de az egészségügyi dolgozóknak igen.

Szerinte az idősek 85 százaléka be van oltva, a maradék 15 százalék veszélyben van, leginkább a delta variáns megjelenése miatt.

Szerinte a 16 és 18 év közöttiek 45, a 12-15 év közöttiek 13-14 százaléka vette fel az oltást. A tanévkezdés szerdai napon lesz, a kormány arról döntött, hogy a hétfői és keddi napon oltást szerveznek, hogy minden gyerek megkaphassa az oltást.

Kérdésre válaszolva elmondta semmilyen korlátozást nem terveztek. Azt javasolják, azok utazzanak, akik mindkét oltást megkapták már. Ha Európában negyedik hullám lesz, az ideér Magyarországra is, ekkor az lesz a lényeg, hányan nincsenek még beoltva. A kínai vakcinával kapcsolatban megjegyezte, minden olyan vélemény, ami bizonytalanságot kelt, az baj.

„Az igazi baj abból adódik, ha a politikusok járványügyi tanácsokat kezdenek el adni” – mondta. Szerinte veszélyes, mikor már nem az emberéletek, hanem a politikai érdekek számítanak.

„Úgy érezzük el akarják venni tőlünk a gyerekeinket” – jelentette ki.

Az Európai Bizottság felszólításával kapcsolatban azt mondta: „egy nagy lóláb”.

„Jogi huliganizmussal állunk szemben, ez egy randalírozás” – tette hozzá.

A bizottság álláspontja szerinte szégyenletes, Brüsszel azt akarja, hogy az LMBTQ-aktivistákat beengedjék az iskolákba.  Ugyanakkor a szülő feladata, hogy döntsön a gyerek neveléséről.

„Úgy érezzük el akarják venni tőlünk a gyerekeinket” – jelentette ki.

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. május 21-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer)