Természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség egy helyi preparátor ellen. Hatósági ellenőrzés során fokozottan védett madarakat, valamint kölyöktigris- és kölyökleopárd-preparátumokat találtak nála – írja a Berek.hu.

A Zala Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint az 52 éves nagykanizsai férfi saját vállalkozásként állati eredetű preparátumok készítésével és feldolgozásával foglalkozik.

A 2018. augusztus 15-ei hatósági ellenőrzés során az érdekeltségébe tartozó négy nagykanizsai ingatlanban nagyszámú, fokozottan védett fajnak minősülő madárra bukkantak. A kis kárókatona, a rétisas, a kerecsensólyom, a vándorsólyom és az uhu természetvédelmi értéke egyedenként százezer és egymillió forint között van.

A védett fajok közül találtak a többi között szürkegémet, barna rétihéját, egerészőölyvet, erdei fülesbaglyot.

Továbbá nagy fakopáncsot, füstifecskét, feketerigót, valamint vakondot és európai mókust is, amelyek természetvédelmi értéke 25-50 ezer forint. A vadon élő védett állatfajok közül öt kölyöktigris és egy kölyökleopárd egyed is előkerült.

A védett fajok egyedeinek hasznosítása kizárólag természetvédelmi hatósági engedéllyel lehetséges, ezekkel a preparátor és vállalkozása nem rendelkezett.

Az ügyészség szóvivőjének korábbi tájékoztatása szerint a vádlott illegális vadászaton elejtett barnamedvéket is preparált.

Borítókép: Pixabay/ andreiprodan