Az ENSZ egy olyan biodiverzitási egyezményt készít elő, amely az elkövetkezendő évtizedben a Föld legalább egyharmadát természetvédelmi intézkedések alá helyezné – írja az MTI. Az egyezmény tervezetéről tárgyaló felek hétfőn tették közzé környezetvédelmi javaslataikat. Több környezetvédő aktivista nehezményezte, hogy a tervezet „nem elég bátor”. Szerintük továbbá ezek az elképzelések nehezen lesznek megvalósíthatóak. Hozzátették, hogy a különböző célkitűzések arra biztathatják az országokat, hogy „kimazsolázzák” a számukra megfelelőket, és figyelmen kívül hagyják a többit.

A megfogalmazott huszonegy javaslat többek között a növényvédő szerek használatának korlátozására és a műanyaghulladék csökkentésére, illetve 200 milliárd dollár éves környezetvédelmi támogatás folyósítására vonatkozó célkitűzéseket tartalmaz a fejlődő országoknak. 

A javaslatokról 196 ország képviselői fognak szavazni a kínai Kunming városában október 15-én tartandó ENSZ-konferencián, alig egy hónappal a szervezet glasgow-i klímakonferenciája előtt. Annak tükrében, hogy a becslések szerint egymillió fajt fenyeget a kipusztulás veszélye,az ENSZ szakértői felszólították a világszervezet tagállamait, hogy helyezzék környezeti védelem alá szárazföldi és tengeri területeik 30 százalékát 2030-ig.

Jelenleg a szárazföldi és a tengeri térségek 17 százaléka, illetve 7 százaléka áll valamilyen mértékű védelem alatt.

Borítókép: Pixabay/ Comanche0