Elkezdődött a munka a Blaha Lujza téren. A felújítás után 1000 négyzetméter zöldfelületet alakítanak ki, új, nyilvános WC nyílik az utcaszinten, akadálymentesítik a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződését három új zebra létesítésével, megújul a közvilágítási rendszer, illetve az egykori Nemzeti Színházra emlékeztető építészeti elemek és utcabútorok kerülnek a térre – közölhető a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A közlemény szerint olyan kialakítás készül, amely a jövőben megteremti a Rákóczi úti villamos visszaépítésének és a Népszínház utcai járatok bekötésének lehetőségét is.

Budapest főpolgármestere szerint a város egyik legforgalmasabb közterülete, a budapesti kulturális élet egykori fontos színhelye mára Budapest szégyenévé vált.

„Itt az ideje, hogy ezen változtassunk, és Budapest büszkesége legyen a Blaha Lujza tér. Büszkék vagyunk arra, hogy a pandémia és a kormányzati megszorítások ellenére el tudtuk kezdeni a tér megújítását. A felújítás a mi szemünkben zöldítést és akadálymentesítést jelent. Az előző városvezetés által megörökölt terveket újragondoltuk annak érdekében, hogy még több zöldet tudjunk adni a budapestieknek: 1000 négyzetméternyi zöldfelületet alakítunk ki, 80 fa lesz, és a tér akadálymentessé alakul át. Az egykori Nemzeti Színház és Blaha Lujza szellemiségét is megidézzük majd” – mondta Karácsony Gergely hétfői sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, ez a felújítás is türelmet igényel mindannyiunktól, de igyekeztünk úgy szervezni a munkát, hogy a legkevesebb kellemetlenséget okozzuk az itt élőknek és a teret használóknak. Szeretném megköszönni mindenkinek a közreműködését, hogy egy újabb adósságot tudunk törleszteni a budapestiekkel szemben.

Egyben a budapestiek együttműködését és türelmét is kéri hogy ez a beruházás megvalósulhasson.

A BKK projektmegvalósítás igazgatója elmondta: „Városunk folyamatosan fejlődik, formálódik, és bár egy ilyen beruházás átmenetileg nehézséget okozhat az ott közlekedőknek, egyben nagyszerű lehetőség is. A kivitelezés két fő elemből áll: a téren zajló munkák másfél évig tartanak majd, jelentősebb közúti közlekedést érintő beavatkozások nélkül, de a csomópontban az aluljáró szigetelése miatt az első 10-12 hétben elengedhetetlen a forgalomkorlátozás. Erre az időre kérjük a közlekedők türelmét és megértését.”

Horváth László hozzátette, ez alatt az idő alatt a jelenlegi lehangoló állapotú terület helyett egy barátságos, hangulatos zöld köztér jön létre, ahol jó lesz találkozni, leülni, vagy csak áthaladni rajta.”

A gépjármű-közlekedésben okozott nehézségek minimalizálásának érdekében a BKK a Magyar Autóklubbal együttműködésben dolgozta ki az átmeneti forgalmi rendet, amely várhatóan szeptember közepéig lesz életben. A következő 10-12 hétben marad a Rákóczi úton a 2×2 sávos közúti forgalom, az autóbuszok gyors átjutását a lámpaprogram és az elsőbbségadás biztosítja.

A 4-es, 6-os villamosok haladását nem kell korlátozni, azonban a Nagykörút és a Rákóczi út kereszteződésében a Nagykörúton a jelenlegi 2×2 autós és +1 kerékpársáv helyett csak 2×1 sávon lehet majd közlekedni, ezen a szakaszon az elkülönített kerékpársáv is megszűnik.

A torlódások mérséklésének érdekében alternatív útvonalként a Fővárosi Önkormányzat ideiglenesen felfüggeszti a Dohány utca és a Wesselényi utca forgalomcsillapítását, így ezek az utcák segíthetik a Kiskörút és a Nagykörút közötti közlekedést. Várhatóan szeptember második felében helyre tud állni az eredeti forgalmi rend a Rákóczi úton és a Nagykörúton, illetve ezzel együtt visszaáll a már megszokott forgalomcsillapított kialakítás Belső-Erzsébetváros utcáin is.

Borítókép: Karácsony Gergely a Blaha Lujza téren. Fotó: BKK