Mészáros Lőrinc és cége folytatja a Fertő tavi beruházást, hiába tiltakozik ellene a Greenpeace, az UNESCO és a Párbeszéd is. A cölöpházak ledózerolása miatt semmiféle kártalanítást nem kaptak a tulajdonosok– írja közös közleményében Jakál Adrienn, a Párbeszéd soproni önkormányzati képviselője és Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese.

A Párbeszéd politikusai azonnali jóvátételt követelnek, azt írják, ha  egy állami nagyberuházás útjában áll valakinek a háza vagy telke, akkor a beruházó általában megegyezik a tulajdonosokkal a kártalanításról vagy az ingatlan kisajátításáról. Az 1966 óta a partszakasz arculatához tartozó Fertő tavi cölöpházaknál azonban ilyesféle megegyezés fel sem merült: hiába vásárolták meg korábban többen is sok millióért az épületek bérleti jogát, fizettek helyi adót utánuk, ennek ellenére az állam még azt sem ismerte el, hogy ingatlanokról van szó.

A Párbeszéd elfogadhatatlannak tartja, hogy amikor egy Mészáros-cég megjelenik és csak szó nélkül tör-zúz egy beruházásnál, anélkül, hogy legalább kompenzálná a tulajdonosokat. A párt szerint  kártalanítani kell a Fertő-kultúrtáj egyedülálló épületegyüttesének tulajdonosait, éppen ezért online petíciót indít. 

Borítókép: Kun Zoltán