A gazdaságilag legfejlettebb húsz ország Velencében tanácskozó gazdasági és pénzügyminiszterei megegyeztek a globális minimumadóról – jelentette be Olaf Scholz német alkancellár és pénzügyminiszter az MTI tudósítása szerint. A G20-országok megállapodtak abban, hogy meg akarnak egyezni a nemzetközi adózás új rendjéről. Várakozásai szerint októberig megszülethet a végső egyezmény, a reform pedig már 2023-ban életbe léphet.

Megadóztathatják a technológiai óriásvállalatokat, amelyek eddig elkerülték ezt, és véget vethetnek a multinacionális cégek adóelkerülésének és adóoptimalizálásának.

Ezek a vállalatok eddig egy adott országban tettek szert haszonra, és egy másik országban, rendszerint egy adóparadicsomban fizették be az adókat.

A globális minimumadóról évek óta folynak tárgyalások. Az elképzelések két alapon nyugszanak: egy legalább 15 százalékos minimumadó bevezetésén, illetve olyan rendszer kialakításán, amely a lehető legigazságosabb módon osztja el ezt az adót. A magyar kormány ellenzi a globális minimumadót.

Borítókép: Pixabay/ nattanan23