Legfeljebb félgőzzel és a szokásos személyzeti létszám egyharmadával működnek a budapesti szállodák. A hotelek fenntartói jelentős bevételkiesésre, ugyanakkor drámai munkaerőhiányra panaszkodnak. Amíg a budapestiek közül sokan vidéken töltik a szabadságukat, addig a fővárost a külföldi turisták tartják el, akikből viszont a bonyolult beutazási szabályok és a járvány miatt érezhetően kevesebben érkeznek Magyarországra – írja az Atv.hu.

Kevés a szobalány, a szakács és a pincér is. Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke azt mondta, a dolgozók 40-50 százaléka hagyta el a szakmát a járvány alatt, és ennek csak egy része tért vissza. Aki most mégis munkát vállal az említett munkakörök valamelyikében, annak 20-25 százalékkal magasabb is lehet a bére, mint a járvány előtt.

Bár a budapesti szállodákat eddig alig-alig látogatták belföldi turisták, a Főváros éppen arra tesz kísérletet, hogy a Budapest Restart nevű kedvezménykártya segítségével Budapest is a lehetséges belföldi úti célok közé kerüljön.

Faix Csaba, a Budapest Brand Zrt. vezérigazgatója arról beszélt: tudják, hogy a fővárossal két fő fenntartása van a magyaroknak. Az egyik a közlekedés, a másik pedig az árak. A kedvezménykártya ezért ingyenes tömegközlekedést biztosít, illetve egy harmadik ingyen éjszakát, ha valaki két estét lefoglal egy szállodában.

Borítókép: Pixabay/ Engin_Akyurt