Mondják, egy anya bármit képes megtenni a gyermeke egészségéért. Zuglóban két édesanya is adott volt, akiknek a családjában többen is allergiás tünetekkel, illetve emésztőrendszeri problémákkal küzdöttek. Tudták, hogy csak adalékanyag-mentes, és allergének szempontjából biztonságos élelmiszert adhatnak nekik, a beszerzés azonban nagy kihívások elé állította őket. Végül egy úgynevezett bevásárlóközösség alapítása és működtetése jelentette a megoldást. Először egy kovászos pékséget találtak, akik -sok más sütödével ellentétben- mindössze három összetevőből: lisztből, vízből és sóból sütötték a kenyereiket.

Az sem mindegy, hogy hogyan: az ipari pékségekben megszokott, 1-2- órás kényszerérlelés nélkül, lassú kelesztésű kovászolással. Innen ered a kezdeményezés neve is: Zuglói Kenyérközösség.

Ashlock- Kéthelyi Eszter és Csernovitz Adél 2019 februárjában szervezte meg az első átadónapot, ahová olyan termelőket hívtak meg, akik megbízható és vegyszermentes nyersanyagokat, valamint élelmiszereket állítanak elő. Ezt egyébként hosszas kutatómunka és tájékozódás előzi meg, a végeredménnyel azonban mindkét oldal elégedett. A vásárlók pontosan tudják, hogy mit kapnak, illetve hogy az hogyan készült. A termelők pedig nincsenek rászorulva arra, hogy a köztes kereskedelmi szereplők beiktatásával értékesítsék az árut.

Az átadónapokat azóta is minden héten megtartják. A vevők előre leadhatják a rendelésüket, így a gazda sem termel felesleget.

A csomagolás is környezetbarát: papírzacskókat használnak, vagy visszaváltható üvegeket.

Miután a közelből érkeznek az élelmiszerek, így a több ezer kilométeres, felesleges utaztatás, a koraéretten szedés, az utaztatás közbeni gombaölők, egyéb vegyszerek alkalmazása, valamint a túlcsomagolás is kimarad a folyamatból. Ráadásul ez valóban közösség, nemcsak egyfajta piac: az internetes oldalukon majdnem 5000-en követik őket, a helyszínen pedig már régi kedves ismerősökként üdvözlik egymást a termelők és a zuglói vásárlók, akik közül egyre többen kapcsolódnak be a szervezésbe is.