Pár napon belül megkezdődik a görögdinnyeszüret hazánkban. Az utóbbi hetek kedvező időjárása miatt kiváló minőségre számítanak a termelők – írja az Agroinform.hu.
A magyar termelők a hőségben jellemző nagyobb keresletet folyamatosan, akár szeptember közepéig is ki tudják elégíteni. Ugyanakkor inputanyagok és a munkaerő drágulása miatt jelentősen növekedett a bekerülési költség, várhatóan a görögdinnye – ahogy más zöldségek és gyümölcsök is – a korábbi éveknél magasabb áron kerülhet piacra.
Idén hazánkban mintegy 3500 hektáron termesztenek görögdinnyét, és mintegy 150-160 ezer tonna termés várható. Az átlagos dinnyefogyasztás 12 kg/fő/év, ami az idei elhúzódó melegebb időjárás miatt akár két kilogrammal is emelkedhet.
A hamarosan induló görögdinnyeszezon kapcsán a termelőket tömörítő Magyar Dinnyetermelők Egyesülete felhívja a kiskereskedők figyelmét, hogy nem lenne szerencsés, ha az import dinnye akciózásával – lévén jelentős mennyiségű olasz, drágább dinnye ragadt bent a nagykereskedelemben – levernék az árakat a magyar dinnye érkezésére. Ez ugyanis a hazai termesztést és ellátást hosszú távon is veszélyeztetné.
A hazai görögdinnye 70 százalékát Magyarországon értékesítik, 30 százalékát pedig exportpiacokon.
A fogyasztói szokások terén folytatódik az elmúlt években jellemző tendencia, a legkeresettebbek a 4-8 kg közötti görögdinnyék, de igény van a nagyobbakra is, amiket a piacokon és üzletekben esetenként szeletelve, akár hűtve is kínálnak. Formáját tekintve a kínálatban a gömbölyű mellett jelen van a megnyúlt, ovális dinnye. Ugyancsak folyamatosan nő a magszegény dinnyék kedveltsége, már a teljes dinnyemennyiség ötöde ilyen: ezekből leginkább a fekete héjú érhető el, de a csíkos változat is terjed.
Borítókép: Pixabay/stevepb