A kormánypártiak és az ellenzékiek körében is egyaránt nagyon magas az elutasítottsága annak a kormányzati tervnek, hogy 35 évre koncesszióba adják az autópályákat, derül ki a Publicus Intézet felméréséből – írja a Telex.hu. A megkérdezettek 82 százaléka gondolja azt, hogy jobb lenne, ha továbbra is az állam üzemeltetné a gyorsforgalmi utakat, amiket egy központi tarifarendszer alapján lehet használni. Ha a politikai szimpátia bontásában nézzük, akkor az derül ki a felmérésből, hogy:

  • az ellenzéki összefogás híveinek 80 százaléka
  • a kormánypártiak 85 százaléka tartaná az államnál ezeket az utak.

A magyar kormány egy 35 évre szóló tenderrel adna koncesszióba kétezer kilométernyi gyorsforgalmi útszakaszt.

A Transparency International szerette volna kikérni a számításokat, amelyek alapján indokolható lenne a döntés, de kiderült, tíz évig nem nyilvános, hogy milyen számítások szerint adják koncesszióba a sztrádákat.

A Publicus felmérése szerint egyébként nemcsak hogy elutasítja az ötletet a fideszes szavazók többsége, de sokan azt sem zárják ki, hogy irányított eljárásról lenne szó.

A gyanús feltételeket, a rövid határidőt a kormánypártiak 44 százaléka magyarázta azzal, hogy így akarják a NER-közeli cégeket helyzetbe hozni. De a felmérésből az is kiderült, hogy a fideszes szavazók nagy részéhez el sem jutott az alaphír: míg az ellenzékiek 84 százaléka hallott a sztrádakoncesszió tervéről, addig a kormánypártiaknak csak 32 százaléka tudott erről.

Pixabay/Alexas_Fotos