Sajtóértesülések szerint tovább folytatja Mészáros Lőrinc cége a Fertő tavi beruházást, hiába tiltakozik ellene a Greenpeace, az UNESCO és a Párbeszéd is. Ráadásul a cölöpházak ledózerolása miatt semmiféle kártérítést nem kaptak a tulajdonosok.

A Párbeszéd ezért azonnali jóvátételt követel.

A gyakorlat szerint ha valakinek a háza, telke egy állami nagyberuházás útjában áll, akkor a beruházó általában megegyezik a tulajdonosokkal a kártalanításról vagy az ingatlant kisajátításáról. Az 1966 óta a partszakasz arculatához tartozó cölöpházaknál azonban ilyesféle megegyezés fel sem merült: hiába vásárolták meg korábban többen sok milliókért az épületek bérleti jogát, fizettek helyi adót utánuk, ennek ellenére az állam még azt sem ismerte el, hogy ingatlanokról van szó. A helyzet pikantériája, hogy az állami cég a kezdetektől fogva azt próbálta bebizonyítani a cölöpházak tulajdonosainak, hogy az épületeknek nincs helyük a tavon, holott az ingatlanok nem a beruházás területén helyezkednek el, vagyis érdekellentét sem áll fenn.

A Párbeszéd szerint elfogadhatatlan, ha egy Mészáros-cég megjelenik és csak szó nélkül tör-zúz egy beruházásnál, anélkül, hogy legalább kártalanítást fizetne a tulajdonosoknak.

A párt ezért határozottan kiáll amellett, hogy nekik jár jóvátétel, és ennek azonnali megfizetését követeli.

Borítókép: MarkusSteinacher/Pixabay