Eddig tartott néhány egyszer használatos műanyag pályafutása, számos terméket a mai naptól kezdve már nem lehet forgalomba hozni. Az árukészletek még pár hónapig kitartanak, majd a helyüket átveszik fenntarthatóbb, lebomló anyagból készült eszközök. A Vilhemp kizárólag természetes eredetű összetevőkből készít evőeszközöket és szívószálakat.

Az eldobálás kultúráját várhatóan a július elsejétől hatályos, egyes műanyagok kivezetéséről szóló törvény nem fekteti két vállra, a szigorú szabályozás azonban erős figyelmeztetés a piaci résztvevőknek. Sokan már évek óta készülnek a várható változásra, és keresik azokat a műanyagot helyettesítő anyagokat, amelyekből fenntartható módon környezetbarát eszközöket gyárthatnak, rentábilisan. A Vilhemp alapanyaga természetes eredetű összetevőket tartalmaz, a technológia során csak hazai termesztők növényeit felhasználva.

Bőségtál. Fotó: Vilhemp/Dery Studio

 „A már kereskedelmi forgalomba került termékeink biopolimer kompozitként megújuló energiaforrásból, növényi keményítőből készülnek.

Úgy fejlesztettük az alapanyagokat, hogy a végeredmény többször használható legyen, ennek is köszönhető a magyarországi engedélyezés.

Alapfilozófiánk, hogy nem termelünk szemetet, mivel az eszközeink növényi eredetűek, nem keletkezik belőlük mikroműanyag, még a táplálékláncba bekerülve sem okoznak problémát – mondta Rédey Soma, a Vilhemp Kft. egyik alapítója a Very Important Planetnek.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy rendeltetésszerű használat esetén évekig használhatóak az eszközök.

A PLA, azaz politejsav természetes szálakkal történő keverése több hasznos tulajdonságot ad az anyagnak, javítja a fizikai tulajdonságait és komposztálhatóságát is. Gyártás során többféle technológiát is lehet alkalmazni, fröccsöntést vagy éppen hőfúvást.

Hőhatás. Fotó: Vilhemp/Dery Studio

„Attól nem bomlik, hogy a fiókban van. A hőmérséklet, a páratartalom és a sötétség, ami együttesen kell, hogy adott legyen, ezek pedig megvannak egy ipari komposzttelepen. Ebben az esetben három hónap alatt humusszá bomlik. A folyamat lehet lassabb, de akkor sem károsítja a környezetet – tette hozzá a szakember.

Mivel az egyedileg fejlesztett, természetes rostszál alapanyagból evőeszközt, fagylaltos kanalat és szívószálat gyártanak, kritikus kérdés a hőállóság.

„A grillezett húsba azonnal nem lehet beleszúrni, mert akkor meglágyuk a villa hegye, de néhány perc után már ez nem tapasztalható, tehát a fogyasztásra alkalmas ételek esetében használhatóak az evőeszközök. A hőállóság javítása érdekében továbbra is kísérletezünk, remélhetőleg hónapokon belül tudunk olyan kiskanalat is forgalomba hozni, ami jó a forró levesekhez, vagy a kávéhoz” – mondta Szűts Gergely, a cég másik alapítója.

Szelet. Fotó: Vilhemp/ Dery Studio

Van komoly piaci kereslet az áruházak részéről, ezért a próbagyártás megkezdődött, a termékek augusztusra a polcokra kerülnek.

A cég a körforgásos gazdaság szellemében szolgáltatásként ajánlja fel a termékeik begyűjtését és azok újrahasznosítását, ipari komposztálásra történő átadását.

„2024-re Magyarországon kötelező lesz a háztartásokban a biohulladék külön gyűjtése, célunk, hogy a mi anyagunk is bekerüljön ebbe a kategóriába. Ebben az esetben együtt lehet kezelni akár az ételhulladékkal is. Addig is az lenne a legjobb, ha egy rendezvényen külön gyűjtenék a termékeket, akkor azokat elszállítjuk, hogy újrahasznosítsuk, illetve partnercégünkkel komposztáltatjuk. Teljes körforgásban gondolkodunk” – mondta Szűts Gergely.

Vágódeszkán. Fotó: Vilhemp/Dery Studio

A cég tulajdonosai kitartanak a kukoricaalapú adalékanyag mellett, mert szerintük hosszú távon ez a környezetbarátabb megoldás.

„Mindenki a fára és a papírra akar átállni, de ez szerintünk hosszú távon nem fenntartható, Egyrészt minőségi okok miatt: a papír szívószál szétmállik, a fa evőeszköz eltörik, mellékíze van. Másrészt ökológiai szempontból sem megoldás, hiszen a fa sokkal lassabban megújuló alapanyag, a fakivágás hosszú távon nem vállalható. Jelen esetben a kukorica egy éven belül újra vethető, arról nem is beszélve, hogy annak melléktermékét használjuk fel” – mondta Rédey Soma.

Csapatmunka. Fotó: Vilhemp/ Dery Studui

A gyártók azt kérik, hogy a termék semmiképp se kerüljön a műanyag szelektív hulladéktárolóba. Használjuk élettartalmuk végéig, majd törekedjünk azok komposztálására. Ha erre nincs lehetőség akkor helyezzük kommunális hulladékba, ahol nem károsítja a környezetet.

Borítókép: Vilhemp/Dery Studio