Megnyílt a regisztráció a budapesti ingyenes antitestszint-vizsgálatra, a fővárosi önkormányzat 19 ezer tesztet biztosít a 60 év feletti budapestiek koronavírussal szembeni ellenanyagszintjének mérésére – közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a fővárosi önkormányzat július 5. és 9. között ezer darab, antitestszint mérésére alkalmas teszt elvégzését biztosítja 60 év feletti budapestieknek minden nap 7 és 11 óra, valamint 16 és 20 óra között az V. kerületi Városháza parkban, egy mobil tesztelőponton.

A tesztelés regisztrációhoz kötött, a https://covid.budapest.hu/ oldalon lehet regisztrálni és időpontot foglalni.

A kerületi szakrendelőkben pedig várhatóan július végéig lehet részt venni a szűrésen.

Hozzátették, az oltóanyagok hatásosságának mértékével kapcsolatosan széles körben nyilvánosságot kapott aggodalmak miatt a fővárosi önkormányzat fontosnak tartja a budapesti időskorú lakosság védettségének, a szervezetükben megjelenő antitestek szintjének mérésére vonatkozó lehetőség megteremtését.

A felajánlott 19 ezer tesztből 18 ezer esetében a mintavétel a lakosok szűrésében közreműködést vállaló budapesti kerületekben történhet majd meg.

A kerületek megkapják a teszteket, és a kapcsolódó laborvizsgálatot is a főváros biztosítja – közölte a Főpolgármesteri Hivatal. A közlemény szerint a vizsgált mintához vénás vérvételre van szükség, amelyet az infekciókontroll szabályainak betartásával zárt rendszerben végeznek a szakemberek. Azt kérték, kellő körültekintéssel jelentkezzenek a vizsgálatra azok, akik olyan gyógyszert szednek, amelynek esetén a kontroll nélküli vérvétel nem ajánlott.

Kiemelt kép: Pixabay