A valaha mért második legnagyobb mennyiségű jégtábla olvadt el tavaly nyáron az Északi-sarkon — egyedül 2012-ben mértek a mostaninál valamivel kevesebb jeget a műholdak.

A normális körforgáshoz hozzátartozik, hogy a téli hónapokban keletkező sarki jégtáblák egy része nyáron elolvad, a műholdas adatok szerint azonban rendkívül gyors ütemben, évtizedenként átlagosan 13 százalékkal csökken a megmaradó jég mennyisége.

Kutatók szerint a számítógépes modellek arra engednek következtetni, hogy a jelenleg 3,74 millió négyzetkilométerrre zsugorodott jégtáblák még ebben az évszázadban egymillió alá csökkennek majd — ez pedig ökológiai szempontból katasztrofális következményekkel járhat.

A szóban forgó adatok egy MOSAiC nevű expedíció eredményei, amely során a Polarstern kutatóhajó közel száz tagja egy éven át tanulmányozta a sarkköri jégtáblákat. A kutatásban résztvevő tudósok most arra figyelmeztetik a világot: lehetséges, hogy túl vagyunk azon a ponton, amikor még megállítható lett volna a jég olvadása.

A sarki jég rendkívül fontos része a Föld klímastabilitásának, zsugorodása pedig ördögi kört indít el. A fehér jégtábláknak ugyanis a hóhoz hasonlóan egyedülállóan erőteljes fényvisszaverő hatása van. Ahol az olvadást követően a helyükbe a sötét felszínű óceán lép, ott a nagyobb mennyiségű elnyelt napsugárzás melegítő hatással bír a légkörre, ez pedig még több jég olvadásához járul hozzá, és így tovább.

„Csak a következő évek elemzései segítenek majd kideríteni, van-e még lehetőségünk drasztikus klímavédelmi intézkedésekkel megmenteni az Északi-sark jégtábláit, vagy már túlestünk azon a ponton az éghajlati rendszerben, ahol még lehetett volna valamit tenni” — mondta az expedíció egyik vezetője, Markus Rex.

Az már valószínűsíthető, hogy az elmúlt évtizedek rohamos olvadási üteme maradandó nyomot hagy a jégtáblák mennyiségében. Az viszont, hogy pontosan milyen súlyos következményekkel kell a század következő felében szembenéznünk, nagyban függ majd attól, hogy a nyári hőmérsékletek hogyan alakulnak majd.

(via BBC)

A szerző a Zöld Front Ifjúsági Mozgalom tagja, környezetgazdálkodás szakos hallgató a dániai Erhvervsakademi Aarhus egyetemen. Kutatási területei a területei a klímaváltozás és a környezetpolitika

Borítókép forrása: Pixabay/Barni1