Miközben Amerikában csaknem 48 fokos hőmérséklettel sorra dőlnek meg a melegrekordok, itt, Európában heves zivatarok és szupercellák tombolnak, jeget és vizet zúdítva a tőlünk nyugatabbra élők nyakába – írja az Index.hu.

⛈🚨 [EN DIRECT] ⚠️ L’orage qui vient de passer sur Morteau (25), vu depuis la Suisse 😰🇨🇭 🔸 Ici, le Val de Travers (CH) est sévèrement touché (vers La Brévine) ! L’orage faiblit et arrive sur Charquemont, au Nord du Doubs ☔️🎥Vidéop par @Valerie Juvet • @Météo Robin

Közzétette: Météo Franc-comtoise – 2021. június 28., hétfő

A kelet-franciaországi Plombières-les-Bains faluban a jég olyan hatalmas mennyiségben és méretben zúdult le, hogy csaknem derékig érően borítja be a település utcáit. Nemcsak tojás nagyságú, de narancsméretű jég is esett, amely házak és autók ablakait törte be, és több embert súlyosan megsebesített.

Elzászban és Franciaország több más északi tartományában rendkívüli katasztrófahelyzetet hirdettek, miután a meteorológia szerint még koránt sincs vége az ítéletidőnek. Somme megye keleti részén egy óra alatt 30 milliméter csapadék esett, és várható áradásokra figyelmeztetnek.

Orage stationnaire et inondations à Arras ce 29 juin

⛈ Des averses orageuses stationnaires ont déversé plus de 30 mm en 1h à Arras (Pas-de-Calais) où la rue Saint-Aubert est inondée ! (vidéo Antoine Le Gentil)

Közzétette: Météo Express – 2021. június 29., kedd

A hétvégi tornádók ismétlődésétől is tartanak, a Franciaország északi részén található Oisemont település közelében lencsevégre is kapták a hosszan lenyúló felhőtölcsért, amely, ha eléri a földet, ugyanolyan pusztítást zúdíthat a helyiekre, mint a néhány nappal ezelőtti csehországi szélvihar. 

Borítókép: Időkép