Miközben fél Európa már hetek óta az idei nyaralást tervezi, megérkezett a koronavírus indiai variánsa is a kontinensre, ami tavaly nem látott nehézségek elé állíthatja a döntéshozókat – írja a Liner.hu.

Portugália üdülői egy hónapja már készen álltak arra, hogy telt házas nyarat bonyolítsanak le a koronavírus harmadik hullámának csillapodásával, ekkor azonban még nem számoltak a delta variáns érkezésével.

Előbb a britek zöld listájáról került le az ibériai ország, majd a helyzet olyannyira romlott, hogy a portugál kormány is kénytelen volt helyi utazási korlátozásokat bevezetni, ami révén már a portugálok sem tudtak leutazni a partra hétvégén.

A delta variáns az egész déli régióra, és ezzel az európai vendéglátói szektor nagy részére hatalmas veszélyt jelent. Versenyfutás kezdődött az oltási kampányok és a gyorsan terjedő mutáns között, és bár sok kormány kétségbeesetten nyitná meg a határokat, az EU járványmegelőzési ügynöksége a héten borúsabb képet festett, jelentős esetszám-növekedésről egy gyors nyitás esetén.

Ennek egyelőre nyoma sincs, ami növeli a nyomást a döntéshozókon, nem segítve a vírus elleni küzdelmet. Sok ország emiatt tétovázik beutazási követelményeivel kapcsolatban, sokan azonban a kockázat ellenére is nyitnának.

Ez egy újabb fejezet lehet az EU-n belüli észak-dél ellentétben, tekintve, hogy az olyan déli államoknak, mint Portugália, létfontosságú a turizmus, miközben Angela Merkel és Emmanuel Macron azokra mutogatnak, akik az Unió által nem elfogadott kínai és orosz vakcinákkal oltakoztak.

Nagy-Britanniában már legyökerezett az új variáns, gyakorlatilag minden új esetet ez okoz és máshol is egyre nagyobb teret nyer. Németországban az új esetek 15%-át adta a június 13-án zárult héten, megduplázva előző heti arányát. Írországban és Olaszországban is legalább 20%-át teszi ki a fertőzéseknek a variáns.

Lisszabonban ez az arány 60%, ami igen rosszul érinti azon helyeket, akik a nyitással számolva rengeteg pénzt öltek a fejlesztésbe – látszólag a semmiért. Az egyetlen dolog, amiben reménykedhetnek a vendéglátósok, hogy az oltási kampányok lesznek olyan előrehaladott állapotban, hogy a variáns ne tudjon nagyon terjedni.

Pixabay/Dieterich01