Sokan használnak sokféle gyomirtó szert a kertjükben, azonban a permetezés során érdemes néhány dologra odafigyelni. A legfontosabb minden esetben a megelőzés, mert a vegyszerek alkalmazása helyett sokszor inkább ez a legjobb, vagy a legolcsóbb megoldás a gazmentes kerthez. Viszont akkor, amikor már bekövetkezett a baj, akkor a herbicidek használata előtt minden esetben úgy és annyit kell kijuttatni belőlük, ami a címkén fel van tüntetve. 5 hasznos tanács a hatékony permetezéshez – írja a Magro.hu.

Megelőzés

A gyomok ellen folytatott harc már azelőtt elkezdődik, mielőtt megjelennek a kertben. Érdemes tehát minden esetben a megelőzéssel kezdeni, és olyan kertet kialakítani, amely nem kedvez a gazok kialakulásának. Ehhez egészséges növényápolásra, a mikroklímának megfelelő növények ültetésére, talajtakaróra, valamint megfelelő öntözésre van szükség. Ezek betartásával a gyomoknak kevesebb esélyük lesz megtelepedni a kertben. Ajánlott hetente legalább egyszer bejárni a kertet, és kézzel kihúzni a nem kívánt növényeket. Erre a legalkalmasabb időpont kora reggel, késő délután, illetve locsolás, vagy eső után adódik.

Gyomismeret

A gyomirtás során az első lépés a kiirtandó gaz megismerése kell, hogy legyen. Fontos tudni, milyen növényről is van szó pontosan? A gyomirtó termékek nagy része fajspecifikus. Tehát ami elpusztítja az egyiket, nem biztos, hogy a másikkal is ezt teszi. A permetezőszer kiválasztása előtt érdemes megnézni, mi nő a gaz közelében, hiszen figyelni kell rá, hogy a fogyasztásra szánt növényekre lehetőleg ne kerüljön a gyomirtóból. Azt is el kell kerülni, hogy szélben permetezzünk. Amennyiben lehetséges, a kora reggeli, vagy késő délután, szélcsendes időszakot válasszuk ki erre a munkára.

Gyomirtó hatásai

Fontos tudni, milyen hatása lehet a szernek a gyomokon kívül a többi növényre és az állatokra. Mivel a gyomirtók jelentős része olyan kémiai anyagokat tartalmaz, amelyek a növények működésére hatnak, ebből adódóan nemcsak a gazokat pusztítják el, de a zöldségek, a virágok és a gyümölcsök egy részére is veszélyesek lehetnek. Érdemes ezért óvatosan bánni ezekkel a szerekkel. A nem megfelelő használattal ugyanis akár a háziállatokra is veszélyt jelenthetnek.

Utasítások

Fontos minden esetben elolvasni, mert olyan információkat tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a biztonságos gyomirtás megvalósításához. Oda kell tehát figyelni a herbicidek rendeltetésszerű használatára.

Természetes gyomirtás

Sokan azt gondolják, hogy a szerves, illetve természetes herbicidek jóval biztonságosabbak, mint a szintetikus termékek. Pedig ez nem feltétlenül igaz. Ez a tévhit döntően annak köszönhető, hogy előbbiek gyorsabban lebomlanak, mint néhány kémiai szer, amelyek valószínűleg hosszabb ideig a talajban, esetleg a növényekben maradhatnak. Rengetegen tartanak attól is, hogy a hagyományos gyomirtók veszélyesek lehetnek az állatokra, esetleg a fogyasztásra termesztett növényekre. Pedig ha körültekintően, a címkét pontosan elolvasva használják a vegyszereket a kertben, akkor nem kell aggódni. Ugyanakkor mindenképp érdemes a természetes szereket is kipróbálni és alkalmazni.

Borítókép: Pixabay/ JerzyGorecki