Azok után, hogy a Kínai Nemzeti Űrügynökség  Amerika után másodikként sikerrel juttatott rovert a Mars felszínére, igyekeznek bemutatni, hogy a Csu-zsung névre keresztelt marsjáró nagyjából hasonlókat tud, mint a legújabb amerikai párja, a Perseverance – írja a telex.hu.

Ezt pár, frissen, vasárnap kiadott videó is igazolja, amiken többek között azt látjuk, ahogy a Csu-zsung zuhanás közben kinyitja a fékezőernyőjét, ahogy landol a Mars felszínén, vagy ahogy legurul a landoló platformról – utóbbihoz hangot is mellékeltek, ami elég nagy dolog, hiszen a februárban landoló Perseverance volt az első eszköz, ami hangot küldött a Mars felszínéről.

A videók persze a május közepi landoláshoz, majd a landolóegységről való leereszkedéshez köthetők, nem siették el tehát a videók kiadását Kínában. Emellett képeket is közölt a CNSA, az egyiken a marsjáró által hagyott nyomokat látni a talajban, a másikon pedig a tájat örökítette meg.

Az űrügynökség közlése alatt a Csu-zsung 42 marsi nap alatt 236 métert tett meg eddig. Az eredeti tervek szerint 90 marsi napig szolgál majd, fő célja a Mars topográfiájának, geológiai szerkezetének és a talajszerkezet vizsgálata, illetve a vízjég keresése.

Kiderült közben az is, hogy a Csu-zsung meglehetősen önálló navigációs rendszerrel bír, minden egyes megtett méter után felülvizsgálja az eltervezett útvonalat, amit a kameraképeken látható akadályok alapján gondol újra a földi irányítás által meghatározott cél felé haladva.

Borítókép: Pixabay/ BrunoAlbino