Negyedik éve fut a „Passzold vissza, Tesó!” elnevezésű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány, amelyet a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdetett meg. Az idei első kampányszakaszban 2021. május 1. – június 30. között buzdítják a szervezők a gyűjtésben résztvevőket, hogy készítsenek vagy vásároljanak dobozokat és kezdjék el vagy folytassák a gyűjtést.

A tavaszi kampány összesítésébe a július 15-éig beérkező mobilok kerülnek be.

Az együttműködő szervezetek célja a kampánnyal, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét.  A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet.

Figyelem passzolók❗🔜 Hamarosan vége a tavaszi kampányszakasznak, ha még van a szekrényetek mélyén használaton kívüli…

Közzétette: Jane Goodall Intézet – 2021. június 24., csütörtök

A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnék megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog. A kampány ez évi támogatója az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A legeredményesebb gyűjtők számára a KÖVET Egyesület és a Jane Goodall Intézet is felajánlott eszmei értékű díjakat, mint például Csimpánz Örökbefogadást, szakmai előadásokat és egyesületi próbatagságot. Minden résztvevő szervezet elektronikus oklevelet kap a kampány végén és egy beszámolót a kampány eredményeiről.

A gyűjtőpontok a Jane Goodall Intézet honlapján nyomon követhetők:

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1z3wuSJYEhNkQGBP8F0A7W75-CnB7o4gw&ll=47.10501941052671%2C19.08164714999997&z=7

A telefonokat a letölthető infocsomagban található leírás alapján kell eljuttatni személyesen vagy postai úton esetleg futárszolgálattal az Inter-Metal Recycling Kft. valamely telephelyére (Csepel, Csorna, Polgár, Rákospalota, Szekszárd), vagy a Jane Goodall Intézet budai irodájába, illetve bevihető a KÖVET Egyesület pesti székhelyére.

Borítókép: PxHere