„Áder János köztársasági elnök nem írta alá a műemléki és védett területeken lévő önkormányzati (és állami) lakások kötelező, áron aluli eladásáról szóló fideszes lakástörvény-tervezetet.

A döntést annak ellenére is üdvözlöm, hogy a vári lakók problémájára megoldást kell találni, akik az elavult lakástörvény miatt évek óta nem vehetik meg az ingatlant, ahol élnek.

Ennek ugyanis aligha jó eszköze, ha az önkormányzatokat kötelezi arra a kormány, hogy árusítsák ki a piaci ár harmadáért – vagy esetenként még olcsóbban – az ingatlanvagyonukat” – áll Budavár polgármesterének közleményében.

V. Naszályi Márta hozzátette, Áder János döntése azért is helyes, mert egy nagyon rossz precedenst akadályozott meg: ha egy önkormányzat kötelezhető arra, hogy áron alul adja el a tulajdonát, semmi nem gátolná meg az egymást követő kormányokat, hogy más jogi-, vagy akár magánszemélyeket is erre kötelezzen; senki tulajdona nem lett volna biztonságban.

A fideszes törvényjavaslat azt is ellehetetlenítette volna, hogy az önkormányzatok saját lakáspolitikával segítsenek azoknak a lakóiknak, akik alacsony (például tanári vagy egészségügyi dolgozói) fizetésükből nem tudnak kerületi ingatlanhoz jutni.

Ráadásul nehezen lett volna értelmezhető, miért kell a közösség vagyonát olyan magánszemélyekhez átjátszani, akik százmilliós cégtulajdonosi osztalékokból, családi vagyonból vagy miniszteri fizetésből akár több lakást is vehetnének maguknak lényegében bárhol az országban.

„Szívből remélem, hogy az elkövetkező időszakban olyan szabályozás születik, amelynek célja az igazságos lakáspolitika, és nem a kormányközeli vállalkozók pénzügyi »segítése« vagy az önkormányzatok kifosztása. Ennek kereteiről tulajdonosként bármikor szívesen egyeztetünk a kormánnyal – hátha a második körben már erre is lesz lehetőség” – közölte az I. kerület polgármestere.

Borítókép: Rácmolnár Milán